Разлика помеѓу преработките на „Бран“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 2.112 бајти ,  пред 6 години
с
===Сеизмички бранови===
{{Главна статија|Сеизмички бранови}}
 
===Надзвучни бранови===
[[File:Transonico-en.svg|thimb|right|300 px|Создавање на надзвучен бран од страна на леталото.]]
 
{{Главна статија|Надзвучен бран}}
{{Поврзано|Надзвучен тресок|Черенково зрачење}}
 
===Останати===
 
* [[сообраќаен бран|Сообраќајни]] бранови, поточно, движењето и густината на моторните возила, кои се моделирани како кинематички бранови.<ref name=Lighthill>
 
{{cite journal |author1 = M. J. Lighthill | author1-link=James Lighthill |author2 = G. B. Whitham | author2-link=Gerald B. Whitham |year = 1955 |title = On kinematic waves. II. A theory of traffic flow on long crowded roads |journal = Proceedings of the Royal Society of London. Series A |volume = 229 |pages = 281–345 |ref = harv |postscript = . |bibcode = 1955RSPSA.229..281L |doi = 10.1098/rspa.1955.0088 }} And: {{cite journal |doi = 10.1287/opre.4.1.42 |author = P. I. Richards |year = 1956 |title = Shockwaves on the highway |journal = Operations Research |volume = 4 |issue = 1 |pages = 42–51 |ref = harv |postscript = . }}
 
</ref>
 
* [[метахрони повторувања|Метахрони бранови]] се бранови кои се настанати под дејство на сообразни едно по други движења.
 
* Важно е да се напомене и равенката за [[еднаквост на масата и енергијата|еднаквоста на масата и енергијата]] може да се реши преку оваа форма: <math>c=\sqrt{\frac{e}{m}}</math>.
 
==Електромагнетни бранови==
[[File:Onde electromagnétique.png|thumb|right|200 px]]
 
{{Главна статија|Електромагнетно зрачење|Електромагнетен спектар}}
(радио, микро, инфрацрвено, видливо, иултравиолетово)
 
== Поврзано ==

Прегледник