Разлика помеѓу преработките на „Бран“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 2.146 бајти ,  пред 6 години
с
===Бранови по жица===
{{Главна статија|Жица што вибрира}}
 
Брзината на трансферзалните бранови кои се движат долж [[жица што вибрира]] ('' v '') е директно пропорционална на квадратниот корен на [[напор (механика)|напорот] на жицата ('' T '') низ [[линиска густина|линиската густина]] ('' μ ''):
 
:<math>
v=\sqrt{\frac{T}{\mu}}, \,
</math>
 
каде линиската густина ''μ'' е масата по единица должина на жицата.
 
===Звучни бранови===
[[звук|Звучните]] или акустични бранови се движат со брзина определена со:
 
:<math>
v=\sqrt{\frac{B}{\rho_0}}, \,
</math>
 
или квадратниот корен од адијабатскиот збирен модул поделен со моменталната густина ан течноста (погледај [[брзина на звук]]).
 
===Водни бранови===
[[File:Shallow water wave.gif|thumb]]
 
{{Главна статија|Бодни бранови}}
 
* [[браноподражавач|брановите]] на површината на барата се всушност збир од трансферзални и лонгитудинални бранови, затоа, точките на површината следат орбитална патека.
* [[Звук]]— механички бран кој се движи низ гасови, течности, цврти тела и плазма,
* [[Инерцијални бранови]], кои се пројавуваат кај течности во кружно движење и се создадени под дејство на [[Кориолисова сила|Кориолисовата сила]];
* [[Океански површински бран|Океански површински бранови]], се движења кои се движат низ водата.
 
===Сеизмички бранови===
{{Главна статија|Сеизмички бранови}}
 
== Поврзано ==

Прегледник