Разлика помеѓу преработките на „Бран“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 2.145 бајти ,  пред 6 години
с
 
Лонгитудиналните бранови како што се звучните не се подложни на поларизација. За овие бранови насоката на треперењето е по должината на насоката на движењето.
 
===Распрскување===
 
[[File:Light dispersion conceptual waves.gif|thumb|right|270 px|Шематски приказ на распрскувањето на светлината низ призма. Притиснете на сликата за да ја погледнете анимацијата.]]
 
{{Main|Распрскување (оптика)|Распрснување (водени бранови)}}
 
Браноте подложен на распрскување кога или [[фазна брзина|фазната брзина]] или пак [[групна брзина|групната брзина]] зависи од фреквенцијата на бранот.
Распрскувањето најлесно се забележува кога обична светлина се пушта да мине низ [[призма (оптика)|призма]], по што следува добивање на спектар од бои како оние на виножитото. [[Исак Њутн]] извел опити со призми и светлина и своите наоди ги запишал во ''[[Оптика]]'' од (1704 г.) и забележал дека белата светлина се состои од неколку бои и дека овие бои не можат понатамошно да се разложат.<ref name=Newton>
 
{{cite book |last = Newton |first = Isaac |year = 1704 |authorlink = Isaac Newton |title = Opticks: Or, A treatise of the Reflections, Refractions, Inflexions and Colours of Light. Also Two treatises of the Species and Magnitude of Curvilinear Figures |page = 118 |location = London |chapter = Prop VII Theor V |quote = All the Colours in the Universe which are made by Light... are either the Colours of homogeneal Lights, or compounded of these... |volume = 1 |url = http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k3362k.image.f128.pagination }}
 
</ref>
 
==Механички бранови==
{{Главна статија|Механички бранови}}
 
===Бранови по жица===
{{Главна статија|Жица што вибрира}}
 
== Поврзано ==

Прегледник