Разлика помеѓу преработките на „Ирски јазик“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Одземен 1 бајт ,  пред 6 години
с
нема опис на уредувањето
с
Понатамошната судбина на јазикот претежно се должи на зголемувањето на влијанието на [[Кралство Англија|англиската држава]]. Опаѓањето почнало во XVII век, а го доживеало својот врв во подоцнежниот дел од XIX век, со драстичното намалување на бројот на говорници предизвикано од [[Голем глад (Ирска)|Големиот глад]] (1845–1852), кога населението на Ирска се намалило за 20-25% поради смрт или иселување. Најпогодени биле подрачјата каде ирскиот бил најзастапен. На крајот од британското владеење со земјата, јазикот го говореле помалку од 15% од населението на Ирска.<ref>{{наведена книга|title=Languages in Britain and Ireland |first=Glanville |last=Price |year=2000 |publisher=Wiley-Blackwell |isbn= |page=10 |url= }}</ref> Од тогаш наваму, ирскиот јазик е малцински, дури и во местата во ирскојазичното подрачје [[Гелтахт]] (''{{јаз|ga|Gaeltacht}}''). Направени се доста усилби од државата, поединци и организации за зачувување, обнова и унапредување на јазикот, но со мешани резултати.
 
На почетокот на XXI век ирскиот бил мајчин јазик на 20.000 до 80.000 луѓе.<ref>{{наведена книга|title=Linguistic Minorities in Multilingual Settings: Implications for Language Policies |last=Christina Bratt Paulston |publisher=J. Benjamins Pub. Co |page=81}}</ref><ref>{{наведена книга|title=Irish Writing in the Twentieth Century |last=Pierce |first=David |year=2000 |publisher=Cork University Press |page=1140}}: 20.000 to 80.000 speakers out of a population of 3,5 до 5 милиони.</ref><ref>{{наведено списание|last=Ó hÉallaithe |first=Donncha |year=1999 |title= |journal=Cuisle |id= |url= |quote= }}</ref> На пописот од 2006 г. во Република Ирска, 85.000 испитаници рекле дека секојдневно го користат ирскиот вон образовниот систем, а 1,2 милиони рекле дека го користат барем повремено во училиштата или вон нив.<ref>http://census.cso.ie/Census/TableViewer/tableView.aspx?ReportId=75642</ref> На пописот од 2011 г., овие бројки се искачиле на 94.000 односно 1,3 милиони.<ref name="Census 2011 - This is Ireland">{{нмс|url=http://www.cso.ie/en/media/csoie/census/documents/census2011pdr/Pdf%208%20Tables.pdf|title=Census 2011 – This is Ireland|publisher=Central Statistics Office|format=PDF}}</ref> Во [[Северна Ирска]] има неколку илјади говорници. Се проценува дека активните говорници сочинуваат 5 до 10 отсто од населението на Ирска.<ref>Suzanne Romaine, “Irish in a Global Context” in ''A New View of the Irish Language'', edited by Caoilfhionn Nic Pháidín and Seán Ó Cearnaigh. Dublin: Cois Life Teoranta, 2008. ISBN 978-1-901176-82-7</ref>
 
Изминатите некоклу децении бележат значаен пораст во бројот на говорници на ирскиот јазик во градски средини, особено во [[Даблин]]. Ова се должи на зголемувањето на бројот на училиштата каде наставата се одвива на ирски јазик<ref>McCloskey, James: 'Irish as a World Language,' 2006, based on a talk presented at the seminar Why Irish?, held at the University of Notre Dame

Прегледник