Хуан Карлос I: Разлика помеѓу преработките

Од Википедија — слободната енциклопедија
[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
Ред 4: Ред 4:
| name = Хуан Карлос I од Шпанија
| name = Хуан Карлос I од Шпанија
| title =Крал на Шпанија<br />
| title =Крал на Шпанија<br />
| image =[[Податотека:Juan Carlos da Espanha.jpg|180px]]
| image =Juan Carlos da Espanha.jpg
| caption =
| caption =
| reign = 22 ноември 1975 – до денес
| reign = 22 ноември 1975 – до денес

Преработка од 12:11, 2 јуни 2014

Хуан Карлос I од Шпанија
Крал на Шпанија
На престол22 ноември 1975 – до денес
Крунисување27 ноември 1975
ПретходникАлфонсо XIII од Шпанија
НаследникФилип
СопружникСофија
ДецаИнфанта Елена од Шпанија
Инфанта Кристина од Шпанија
Филип
ДинастијаБурбонска династија[1][2]
ТаткоИнфант Хуан, гроф на Барселона
МајкаПринцеза Марија Мерседес Бурбонска
ВероисповедРимокатоличка

Хуан Карлос I e крал на Шпанија од 1975 година. Тој е роден во прогонство, а престолот го наследил од дедо си Алфонсо XIII од Шпанија. Татко му, дон Карлос се откажал од престолот во негова корист.

Хуан Карлос е роден во Рим, Италија на 5 јануари 1938 година, во време кога неговото семејство било прогонето од Франциско Франко. Во 1948 година генералот Франко го повикал Дон Хуан да го премести Хуан Карос во Шпанија и да го “воспита“ како иден крал на Шпанија. Истата година тој за прв пат стапнал на шпанска територија. Шпанија била објавена за кралство, а Хуан Карлос за престолонаследник. Пред смртта на Франко, голем дел од населението Карлос не го гледаат како иден лидер на државата. Франкистите го нарекувале “принцот идиот“ и се колнеле дека нема да дозволат тој да се качи на претолот.

Како и да е, Хуан Карлос на 22 ноември 1975 година станал крал на Шпанија. Според новиот устав од 1978 година, кралот на Шпанија добил многу поголеми должности односно власт за разлика од другите монархии во Европа. Тој станал главен командант на вооружените сили и има големо влијание во политичкиот живот на Шпанија. По објавувањето му за крал, тој обеќал дека Шпанија ќе ја изгради под демократски услови и како таков ќе биде крал на сите нации во Шпанија.

Се оженил за Софија Грчка. Веднаш по стапувањето во брак, шпанците ја посретнале новата кралица со натписи од типот таа да се врати во својата матична земја. Новата кралица за мал период го научила шпанскиот јазик, и родила три деца, принцезите Елена и Кристина и принцот Филип. Многу бргу се утврдува како интелигентна жена со голема мудрост.

Абдикација

На 2 јуни 2014 г. премиерот прогласил дека Хуан Карлос решил да абдицира, и дека ќе го наследи престолонаследникот Филип.[4]

Поврзано

Наводи

  1. http://www.casareal.es/sm_rey/index-iden-idweb.html
  2. The English language version of the Official Royal Family website is rendered as Borbon, while in Spanish it is Borbón
  3. [1] Ian Crofton, Brewer's Cabinet of Curiosities.
  4. King Juan Carlos of Spain abdicating, 2 June 2014, BBC