Разлика помеѓу преработките на „Полн агол“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Одземен 51 бајт ,  пред 7 години
с
ситна поправка
с (ситна поправка)
| type = агол во рамнина (2д)
| support = самостоен
| other = конвексен
}}
'''Полн агол''' е [[агол]] кој има 360 [[степен (агол)|степени]], т.е. полн агол е цела ротација околу кружницата и двата краци од аголот се совпаѓаат. Внатрешниот дел од полн агол е цел круг. (види и [[празен агол]]).<ref>{{cite web|url=http://www.cut-the-knot.org/Curriculum/Geometry/Angle.shtml|title=Angles|last=Bogomolny|first=A.|year =2010|language=англиски|accessdate=Декември 2013}} интерактивeн</ref>
*Полн агол: 360<sup>o</sup> = 2&pi; &asymp; 6,2832.
*Бидејќи при цртање, агли се повторуваат за секој 360<sup>o</sup>, т.е. за секоја целосна ротација околу кружницата, често пати
** Се смета дека полн агол е истиот агол како [[празен агол]]=0<sup>o</sup> и се пиши: 0<sup>o</sup>=0<sup>o</sup>+''k''&middot;&pi360;<sup>o</sup>, ''k''&isin;&#8484;.<ref>{{cite web|url=http://mathforum.org/library/drmath/view/64382.html|title=Zero Degree and 360 Degree Angles|publisher=Math Forum|year=2003|language=англиски|accessdate=Декември 2013}}</ref>
** Kомпјутерски апликации го цртат [[полн агол]] од 360<sup>o</sup> како празен агол (Решение во [[Геогебра]]: користи 359.99<sup>o</sup>).
 
[[Податотека: right_triangle_360.svg|right|thumb|Триаголник во [[единична кружница]] со агол &alpha;=0360<sup>o</sup> е дегенериран триаголник.]]
==Тригонометрија==
*[[Тригонометрија|Референтниот агол]] за полн агол од 360<sup>o</sup> е празен агол од 0<sup>o</sup>.
Во [[тригонометрија]]та, триаголник со полн агол е '''истиот''' правоаголен триаголник со [[празен агол]], т.е. дегенериран правоаголен триаголник каде што спротивната страна ''a'' има 0 должина, а легната (соседната) страна ''b'' е еднаква на хипотенузата ''c''.<ref>{{cite web|last1=Weisstein|first1=Eric W.|title=Trigonometry Angles--0|publisher=From MathWorld--A Wolfram Web Resource|url=http://mathworld.wolfram.com/TrigonometryAngles0.html|language=англиски|accessdate=Декември 2013}}</ref>==Тригонометрија==
 
{| class=wikitable

Прегледник