Универзална декларација за човековите права: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
нема опис на уредувањето
с (додадена Категорија:Човекови права со помош на HotCat)
сНема опис на уредувањето
{{Инфокутија Документ
'''Универзалната декларација за човекови права (УДХР)''' е декларација донесена од [[Генерално собрание на ООН|Генералното собрание на Обединетите нации]] на 10 декември 1948 година, во палатата Шејот, во Париз. Декларацијата произлезе директно од искуството од [[Втората светска војна]] и го претставува првото глобално изразување на права на коишто, по својата природа имаат право сите човечки суштества. Декларацијата се состои од 30 члена коишто се елаборирани во подоцнежни меѓународни договори, регионални инструменти за човекови права, национални устави и закони. Меѓународната повелба за човекови права се состои од Универзалната декларација за човекови права, Меѓународниот пакт за економски, социјални и културни права и Меѓународниот пакт за граѓански и политички права и неговите два Факултативни протоколи. Во 1966 година, Генералното собрание донесе два детални пакта коишто ја комплетираат Меѓународната повелба за човекови права и во 1976 година, откако двата пакта беа ратификувани од доволен број индивидуални нации, Повелбата стана меѓународен закон.
|document_name = Универзална декларација за човековите права
|image = EleanorRooseveltHumanRights.png
|image_width = 200px
|image_caption = [[Елеонор Рузвелт]] како ја држи шпанската верзија на декларацијата
|date_created = 1948
|date_ratified = 10 декември 1948
|location_of_document = дворец Шајо, Париз
|writer = Џ.П. Хамфри (Канада), Р. Каен (Франција), П.Ч. Чанг (Кина), Ч. Малик (Либан), [[Елеонор Рузвелт]] (САД) и други
|purpose = [[човекови права]]
}}
 
'''УниверзалнатаУниверзална декларација за човекови права (УДХР)''' е [[декларација]] донесена од [[Генерално собрание на ООН|Генералното собрание на Обединетите нации]] на [[10 декември]] [[1948]] година,г. во палатата ШејотШејо, во [[Париз]]. Декларацијата произлезе директно од искуството од [[Втората светска војна]] и го претставува првото глобално изразување на права на коишто, по својата природа имаат право сите човечки суштества. Декларацијата се состои од 30 члена коишто се елаборирани во подоцнежни меѓународни договори, регионални инструменти за [[човекови права]], национални устави и закони. Меѓународната повелба за човекови права се состои од Универзалната декларација за човекови права, Меѓународниот пакт за економски, социјални и културни права и Меѓународниот пакт за граѓански и политички права и неговите два Факултативни протоколи. Во 1966 година, Генералното собрание донесе два детални пакта коишто ја комплетираат Меѓународната повелба за човекови права и во 1976 година, откако двата пакта беа ратификувани од доволен број индивидуални нации, Повелбата стана меѓународен закон.
 
 

Прегледник