Разлика помеѓу преработките на „База на податоци“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
'''База на податоци''' e збирка на или колекција на податоци кои обични ги опишуваат активностите на една или повеќе сродни организации .<ref>Ramakrishnan - Database Management Systems 3rd Edition</ref>
 
Системите за менаџирање на базите на податоци (DBMSs) се специјално дизајнирани апликации кои комуницираат со корисникот, други апликации, и со самите бази да земаат и анализираат податоци. Општата употреба на '''системите за менаџирање на базите на податоци DBMS''' е како [[Програмска опрема|софтверски]] систем дезијаниран да дозволи да се создава, дефинира, ажурира, пребарува и да се управува со базите на податоци. Познати DBMSs се [[MySQL]], [[PostgreSQL]], [[Програмска опрема]], [[Microsoft SQL Server]], [[Microsoft Access]], [[Oracle Database|Oracle]], [[SAP AG|SAP]], [[dBASE]], [[FoxPro]], [[IBM DB2]], [[LibreOffice Base]] и [[FilemakerPro|FileMaker Pro]]. База на податоци не се преносливи на различни системи на база на податоци, но постојат стандарди како [[SQL]] и [[ODBC]] или [[JDBC]] кои на единстевена апликација и овозможуваат да комуницираат со повеќе бази на податоци.
 
 
94

уредувања

Прегледник