Разлика помеѓу преработките на „Википедија:Категоризација“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
нема опис на уредувањето
(бришам интервики)
с
{{subcat guideline|Напатствија за уредување|Потстраници|ВП:ПС}}
{{ажурирање}}
 
== Упатство за правење категории ==
*Ако на Википедија постојат десет или повеќе статии од некоја област кои не припаѓаат на ниедна категорија, тоа е доволна причина за правење на нова категорија. Така на пример, има 12 хороскопските знаци и сосема исправно е да се создаде посебна категорија за нив.
*Ако некоја постоечка категорија надмине 50, 100 или 200 статии, време е да се размисли за нејзино делење/создавање нови категории. Некои категории лесно може да се поделат, некои не. Пример, ако пишувате статија за фудбалер од некоја земја, ставете го во општа категорија [[:Категорија:Фудбалери]], но ако пишувате за некоја репрезентација или клуб и сакате да опишете повеќе играчи во посебни статии, сосема е оправдано да направите категорија како [[:Категорија:Фудбалери (Англија)]], а неа (категориајта) ја ставите во категорија Фудбалери. Со тоа, категоријата Фудбалери (Англија) ќе стане подкатегорија на категоријата Фудбалери, која би ги обединила сите фудбалери по земји.
 
 
*НЕ создавајте категорија ако во неа треба да има помалку од пет статии
*Како што можевте да приметите, прво доаѓа знакот извичник. Сепак, мора да се напомене дека пред него во подредувањето оди празно место, значи ако по вертикалната црта ставите празно место, па ја затворит загрдата, статијата ќе биде на прво место пред сите останати.
*Постојат разни комбинации за подредување, но препорачуваме да користите само '''*''' (ѕвезда) и '''!''' (извичник) како основни знаци за подредување.
 
 
=== Најчести грешки во користењето на категории ===

Прегледник