Константна функција: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
{{distinguish|[[Константа (математика)|константнa]]}}
 
[[Image:wiki_constant_function_175_200.png|thumb|right|Константна функција]]
 
Во [[математика]], '''константна функција''' е [[функција (математичко образование)|функција]] чии (излезни) вредности не се менуваат, т.е. за секојa влезна вредност, функцијата враќа една иста вредност. На пример, функцијата ''f''(''x'') = 4 или ''у''(''x'') = 4 е константна функција бидејќи вредноста на ''f'' е секогаш 4 (види слика надесно).
 
Во контекст на [[полином| полиномни функции]] со една независнанезависно променлива ''х'', не-нулта константна функција е полином од степен 0, <strong>''f''(''x'') = ''c''</strong> или <strong>''y''(''х'')=c</strong> или <strong>''y''=c</strong> каде што <strong>''c''&ne;0</strong>. <ref>http://en.wikipedia.org/wiki/Constant_function</ref>
 
Велиме дека зададена функција е '''индентично нулта функција''' ако нејзината вредност е 0 за секој влезна вредност ''х''; во тој случај функцијата тривијално е константна функција.
 
&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;На пример: ''y''=0 e идентично нулта функција чиј график е ''х''-оската во рамнината. Друг пример: ''z''(''x'',''y'')=0 e идентично нулта функција чиј график е ''х''-''у'' рамнината во простор.
 
 
== Својства ==
 
 
Обопштување: Функцијата ''f''&nbsp;:&nbsp;''A'' → ''B'' е константна функција ако ''f''(''X'') = ''f''(''Y'') за секој ''X'' и ''Y'' во ''A''. На пример: ''z''(''x'',''y'')=32 е константна функција од ''А''='''R²''' → ''B''='''R''' каде што секој ''X''=(''x'',''y'') се пресликува во 32. Графикот на оваа константна функција е рамнината во простор која е паралелна со ''х''-''у'' рамнината и која врви низ точката (0,0,32).
 
 
== Литература ==
{{наводи}}
 
 
== Поврзани теми ==
# [[Полином]]
# [[Линеарна функција]]
# [[Квадратна функција]]
 
 

Прегледник