Разлика помеѓу преработките на „Бактериски ендокардитис“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
*Кожата
Бактериите можат да навлезат во крвотокот. Оваа состојба се нарекува бактериемија. Тие понатаму можат да се „населат“ на срцевите залистоци или на други оштетени срцеви структури. Ако ова се случи, тие можат да ги оштетат или дури и да ги уништат срцевите залистоци.Срцевите залистоци се важни во овозможувањето правилен и еднонасочен тек на крвта низ срцето.
 
[[Податотека:Бактериски ендокардит.jpeg|рамка|лево|бактериски ендокардитис]]
Ако бидат оштетени, последиците може да бидат многу сериозни.
Краткотрајни епизоди на бактериемија се честа појава после многу инвазивни процедури ( медицински процедури кои го нарушуваат интегритетот и целовитоста на кожата). Пример за тоа се одредени хируршки и стоматолошки зафати. Исто така важно е да се напомене дека не сите видови бактерии имаат потенцијал да предизвикаат ендокардитис, туку само одредени видови.

Прегледник