Разлика помеѓу преработките на „Бактериски ендокардитис“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: Бактериски ендокардитис претставува инфекција на внатрешниот слој на срцето или н...)
 
{{Infobox disease
Бактериски ендокардитис претставува инфекција на внатрешниот слој на срцето или на срцевите залистоци.Бактерискиот ендокардитис е сериозна и понекогаш фатална болест. За тоа да се случи потребни се две работи: бактерии и слабо срце.Може да заболат мажи, жени, деца, луѓе од сите раси и етнички групи.
| Name = Бактериски ендокардитис
| Image = Blood_culture_negative_endocarditis.jpg
| Caption =Бактеријата ''Bartonella henselae''
| DiseasesDB = 4224
| ICD10 = {{ICD10|I|33||i|30}}
| ICD9 = {{ICD9|421}}
| ICDO =
| OMIM =
| MedlinePlus = 001098
| eMedicineSubj = emerg
| eMedicineTopic = 164
| eMedicine_mult = {{eMedicine2|med|671}} {{eMedicine2|ped|2511}}
| MeshID = D004696
}}
[[Податотека:Haemophilus_parainfluenzae_Endocarditis_PHIL_851_lores.jpg|thumb|right|284px|Обдукција на срце]]
 
'''Бактериски ендокардитис''' претставува инфекција на внатрешниот слој на срцето или на срцевите залистоци.Бактерискиот ендокардитис е сериозна и понекогаш фатална болест. За тоа да се случи потребни се две работи: бактерии и слабо срце.Може да заболат мажи, жени, деца, луѓе од сите раси и етнички групи.
==Која е улогата на бактериите?==
Некои видови бактерии се нормално присутни на одредени делови од човечкото тело. Тие живеат во или на :
==Превенција од ендокардитис==
Сите случаи на ендокардитис неможат да бидат превенирани, од причина што неможно е секогаш да се знае кога настанала бактериемија. Од друга страна пак, на оние пациенти кои се со зголемен ризик од настанување на ендокардитис им се препорачува употреба на антибиотици пред одедени хируршки, гинеколошки и стоматолошки процедури.
 
== Надворешни врски ==
* [http://heartcenter.seattlechildrens.org/conditions_treated/endocarditis.asp Endocarditis]
* [http://www.mitralvalverepair.org/content/view/163/Acute Endocarditis, Embolic Stroke]
 
[[en:Endocarditis]]

Прегледник