Разлика помеѓу преработките на „Синоним (таксономија)“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
нема опис на уредувањето
с
с
[[Податотека:Vampyroteuthis infernalis.jpg|мини|275п|[[Вампирска лигња|Вампирската лигња]] (''Vampyroteuthis infernalis'' <code>Chun</code>, <code>1903</code>) има поголем број на синоними:<br />• ''Cirroteuthis macrope'' <code>Berry</code>, <code>1911</code><br />• ''Vampyroteuthis macrope'' <code>Berry</code>, <code>1911</code><br />• ''Melanoteuthis lucens'' <code>Joubin</code>, <code>1912</code><br />• ''Watasella nigra'' <code>Sasaki</code>, <code>1920</code><br />• ''Danateuthis schmidti'' <code>Joubin</code>, <code>1929</code><br />• ''Hansenoteuthis lucens'' <code>Joubin</code>, <code>1929</code><br />• ''Melanoteuthis schmidt'' <code>Joubin</code>, <code>1929</code><br />• ''Melanoteuthis beebei'' <code>Robson</code>, <code>1929</code><br />• ''Retroteuthis pacifica'' <code>Joubin</code>, <code>1929</code><br />• ''Melanoteuthis anderseni'' <code>Joubin</code>, <code>1931</code>.]]
 
Во [[научна номенклатура|научната номенклатура]], '''синоним''' е научен назив што се однесува на [[таксон]] кој денес има поинакво име,<ref name=ICBNsyn>[[#ICBN|''ICBN'']], „synonym“ во Прилог VII: „Поимник“ </ref> иако во зоологијата има малку поинаква улога.<ref>[[#ICZN|''ICZN'']], „synonym“ во „Поимник“</ref> На пример, [[Карл Линеј|Линеј]] ѝ го дал првото научно име на [[смрчата]], кое гласело ''Pinus abies''. Денес тој назив не е во употреба и претставува синоним за тековното име ''Picea abies''.
Еден помлад синоним може да има предност над постариот<ref>''ICZN'', Член 23.9</ref> доколку постариот престанал да се употребува пред [[1899]] г., а новиот е во честа употреба денес.
 
'''Објективни синоними''' се таксони од ист тип и ранг (помалку или повеќе). Ова може да бидат таксони од видова група од ист ранг со ист [[типски вид]], од родова група со ист типски вид или пак кога самите нивни типски видови се објективни синоними, на таксони од фамилијарна грипагрупа со ист типски род и тн.<ref>''ICZN'', Член 61.3</ref>
 
'''Субјективни синоними''' се оние што немаат таков заеднички тип, па затоа синонимијата е отворена за таксономско толкување,<ref>''ICZN'', Член 61.3.1</ref> и расправа помеѓу стручњаците: еден научник може да смета дека два или повеќе типа се однесуваат на еден ист таксон, додека пак друг може да ги смета за посебни таксони.

Прегледник