Разлика помеѓу преработките на „Синоним (таксономија)“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
нема опис на уредувањето
с
с
'''Субјективни синоними''' се оние што немаат таков заеднички тип, па затоа синонимијата е отворена за таксономско толкување,<ref>''ICZN'', Член 61.3.1</ref> и расправа помеѓу стручњаците: еден научник може да смета дека два или повеќе типа се однесуваат на еден ист таксон, додека пак друг може да ги смета за посебни таксони.
 
Објективните синоними се чести на ниво на род бидејќи можат да го содржат истиот типски вид;<ref>''ICZN'', Art.Член 61.3.3</ref> Субјективните синоними се чести на ниво на вид поради тоа што научниците наидуваат на неочувано голема разновидност во рамките на еден ист вид, па така погрешно сметаат дека примерокот е всушност друг вид. Ова се случува и поради незапознаеност со претходни трудови.
 
== Ботаника ==

Прегледник