Разлика помеѓу преработките на „Униформен распоред“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
(Создадена страница со: == <big>Униформен распоред</big> == Униформен распоред (uniform distribution) е модел на распоред на...)
 
Ако земеме еден график каде на апцисата се наоѓаат вредностите кои може да ги земе непознатата променлива Х, а на ординатата се нанесени веројатностите на соодветните вредности на Х, ќе го добиеме следниот дијаграм.
[[Податотека:CHttp:\Users\moni\Desktop//en.wikipedia.org/wiki/File:DUniform distribution PDF.png|мини|лево|Слика 1]]
 
За да се пресмета [[ариметичка средина]] на униформниот распоред се користи истата формула како и за пресметка на [[очекувана вредност]]:
 
P(X=x)=1/n=1/6=0,166666667
 
 
=== Непрекинат (континуиран) униформен распоред ===
101

уредување

Прегледник