Разлика помеѓу преработките на „Муслимански свет“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 178 бајти ,  пред 7 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
Почнувајќи од 2009 година, повеќе од 1,5 милијарди денари или околу 23% од светската популација се муслимани. Од нив, околу 62% живеат во Азија-Пацифик, 20% на Блискиот Исток и Северна Африка, 15% во супсахарска Африка и околу 2% во Европа и Америка.
 
Историјат
 
== Историјат ==
Муслиманската историја вклучува историја на исламската вера како религија и како општествена институција. Историјата на Исламот се појавија во Арабија со првите рецитали на исламскиот пророк [[Мухамед]] на [[Куран]]от во 7 век. Според Рашидун и Умјадс, на Калифатот се развиваа рапидно и географски проширувања на муслиманската моќ и надвор од Арапскиот Полуостров во форма на голема Муслиманска империја со површина од влијанието што протегало од северозападна Индија, во Централна Азија, Блискиот Исток, Северна Африка, јужна Италија, и на Пиринејскиот полуостров, на Пиринеите.
 
Муслиманската историја ја вклучува историја на исламската вера како религија и како општествена институција. Историјата на Исламот се појавија во Арабија со првите рецитали на исламскиот пророк [[Мухамед]] на [[Куран]]от во 7 век. Според Рашидун и Умјадс, на Калифатот се развиваа рапидно и географски проширувања на муслиманската моќ и надвор од Арапскиот Полуостров во форма на голема Муслиманска империја со површина од влијанието што протегало од северозападна Индија, во Централна Азија, Блискиот Исток, Северна Африка, јужна Италија, и на Пиринејскиот полуостров, на Пиринеите.
Во текот на поголемиот дел од дваесеттиот век, Исламскиот идентитет и доминација на исламот за политички прашања веројатно е зголемена во текот на почетокот на дваесет и првиот век. Брзо растечките западни интереси во Исламските региони, на меѓународните конфликти и глобализацијата се промени влијанието на исламот на светот во современата историја.
 
 
== Класична култура ==
 
 
Исламската Златна доба, исто така, понекогаш позната како Исламската ренесанса, традиционално датира од 7 до 13-ти век, CE, но е продолжен до 15-ти и 16-ти век од страна на поновите стипендии. Терминот "исламската уметност и архитектура" означува работи на уметност и архитектура произведени од 7 век од страна на луѓето кои живееле на територијата што била населена од културно Исламското население.
 
 
== Аниконизам и Арабеска ==
 
 
Ниту едно од Исламските визуелни слики или цртежи на Бога не значи дека постојат поради тоа што се верува дека таквите уметнички претстави можат да доведат до идолопоклонство. Покрај тоа, Муслиманите веруваат дека Бог е бестелесен, правејќи ги било кои два или три-димензионални претстави невозможни.
Други значајни карактеристики вработени како мотивите кои вклучуваат колони, столбови и арки, организиран и испреплетен со наизменични секвенци на ниши и колони. Улогата на куполите во исламската архитектура е значителена. Нејзината употреба се протега со векови, првото појавување во 691 со изградбата на Куполата на карпата џамија, и повторувајќи го тоа дури и до 17-ти век со Таџ Махал. И како дури во 19 век, исламските куполи биле вградени во Западната архитектура.
 
 
== Kерамика ==
 
 
Помеѓу 8ми и 18 век, употребата на глазирани керамики бил доминантен во исламската уметност, обично претпоставувајќи ја формата на елаборатско грнчарството. Тин-проѕирно застаклување беше еден од најраните нови технологии развиени од страна на исламските грнчари. Првите исламски матни глазури може да се најдат како сино-насликана опрема во Басра, кои датираат од околу 8 век.
Друг значаен придонес беше развојот на камен-паста керамика, кои потекнуваат од 9 век Ирак. Други центри за иновативни керамички садови во стариот свет ги вклучуваат Фустат (975-1075), Дамаск (од 1100 до околу 1600) и Табриз (1470-1550).
 
 
== Aрхитектура ==
{{Главна|Исламска архитектура}}
 
Можеби најважниот израз на исламската уметност е архитектура, особено онаа на џамијата. Преку него може да се илустрира ефектот на различни култури во исламската цивилизација . Северна Африка и Ибериската исламска архитектура, на пример, римски-византиски елементи, како што се гледа во големата џамија на Каирон кој содржи мермерни столбови од римските и византиските згради, во Алхамбра дворецот во Гранада, или во Големата џамија на Кордоба.
Персискиот стил на џамии се карактеризираат со своите заострени тули на столбовите, големи арки, сводови и поддржан секоја од страна на неколку столба. Во Јужна Азија, елементите на хинду архитектурата биле ангажирани, но подоцна беа заменети со Персиските дизајни. Најбројните и најголеми џамии постојат во Турција, кои добивале влијание од Византија, персиски и сириски дизајни, иако турските архитекти успеале да имплементираат свој стил на куполата куполи.
 
Литература
 
== Литература ==
Најпознатата работа на фикцијата од исламскиот свет е илјада и една ноќ или (арапски ноќи), која е една компилација на народни приказни. Оригиналниот концепт е изведен од пред-Исламскиот Персиски прототип дека веројатно се потпира делумно на Индиските елементи. Ја постигна својата конечна форма од 14 век, бројот и видот на приказни се различни од еден ракопис на друг. Сите Арапски фантастични приказни имаат тенденција да се наречат арапски ноќни приказни кога се преведени на англиски јазик, без оглед на тоа дали тие се појавуваат во Илјада и една ноќ или не. Ова дело е многу влијателно во Западотбидејќи е преведен во 18 век, прво од Антоан Галанд. Многу имитации беа напишани, особено во Франција. Различни карактери од овој еп самите стануваат културни икони и во западната култура, како што се Аладин, Синбад на морнар и Али Баба.
 
Најпознатата работа на фикцијатабелетристиката од исламскиот свет е илјададелото „[[Илјада и една ноќ или (арапски ноќи)]]“, која е една компилација на народни приказни. Оригиналниот концепт е изведен од пред-Исламскиотпредисламскиот Персискиперсиски прототип дека веројатно се потпира делумно на Индискитеиндиските елементи. Ја постигна својата конечна форма од 14 век, бројот и видот на приказни се различни од еден ракопис на друг. Сите Арапскиарапски фантастични приказни имаат тенденција да се наречат арапски ноќни приказни кога се преведени на англиски јазик, без оглед на тоа дали тие се појавуваат во Илјада и една ноќ или не. Ова дело е многу влијателно во Западотбидејќи е преведен во 18 век, прво од Антоан Галанд. Многу имитации беа напишани, особено во Франција. Различни карактери од овој еп самите стануваат културни икони и во западната култура, како што се [[Аладин]], [[Синбад на морнарМорепловецот]] и [[Али Баба]].
Еден познат пример на Арапската поезија и персиската поезија на романтиката (љубов) е Лејла и Мајнун, кои датираат од Умајадската ера во 7 век.
Тоа е трагичната приказна за бесмртната љубов многу слично како подоцнежната Ромео и Јулија, која самата по себе си вели дека бил инспириран од латино верзијата на Лејла и Мајнун до извесен степен. Фердовскиот Шахнамех, националниот еп на Иран, е митско и херојско прераскажување на Персиската историја. Амир Арслан беше, исто така, популарна митска Персиска приказна, која има влијание врз некои современи дела на фантазиската фикција, како на пример херојската Легенда на Арслан.
Овие работи се вели дека бил инспириран од неколку мавритански делегации од Мароко до Елизабетанската Англија на почетокот на 17 век.
 
 
== Филозофија ==
 
 
Една од заедничките дефиниции за "Исламската философија" е "стил на филозофијата произведени во рамките на исламската култура." Исламската филозофија во оваа дефиниција не е ниту задолжително загрижена за религиозните прашања, ниту е ексклузивно произведена од страна на муслиманите. Персискиот научник Ибн Сина (Авицена) (980-1037) имаше повеќе од 450 книги што му се припишуваат. Неговите дела се засегнати со многу предмети, особено филозофија и медицина. Неговиот медицински учебник Со Канонот на медицина се користи како стандарден текст во европските универзитети за векови.
Исламски филозофи го продолжија напредокот во филозофијата во текот на 17 век, кога Мула Садра го основи неговото училиште од трансцедентната Теософија и го разви концептот на егзистенцијализмот. Други влијателни муслимански филозофи вклучуваат Ал Јахиз, пионер во еволутивна мисла; Ибн ел-Хајтам (Алхазен), пионер од феноменологијата и филозофијата на науката и критичар на Аристотеловата природна филозофија и концепт на Аристотелското место (топос); [[Абу Рејхан ел-Бируни]], критичар на Аристотеловата природна филозофија; Ибн Туфаил и Ибн ел-Нафис, пионерите на филозофски роман; шахаб Ел-Дин Сухраварди, основач на Луминатионистичката филозофија; Факхр Ел-Дин Ел-Рази, критичар на Аристотеловата логика и пионер од индуктивна логика, и Ибн Калдун, пионер во филозофијата на историјата и социјалната филозофија.
 
 
== Науки ==
 
 
Муслимански научници направија значаен напредок во науката. Тие поставија далеку поголем акцент на експеримент отколку што Грците. Ова доведе до предвремен научен метод кој се развиваше во муслиманскиот свет, каде што беше направен значителен напредок во методологијата, почнувајќи со експериментите на Ибн ел-Хајатам (Алхазен) на оптика од приближно 1000, во својата Книга на Оптика.
Некои од најпознатите научници од исламскиот свет се Јабир ибн Хајан (полиматот, татко на хемијата), Ел-Farabi (полиматот), Абу ел-Чазим Ал Захрави (таткото на современата хируршка интервенција), Ибн ел-Хајатам (универзален гениј , татко на оптика, основач на psychophysics и експериментална психологија, пионер на научен метод ", прв научник"),Абу Рејхан Бируни (универзален гениј, татко на индологија и геодезија, "прв антрополог"), Авицена (универзален гениј, татко на Хасани и современата медицина), Насир ел-Дин ел-Туси (полиматот), а Ибн Калдун (татко на демографијата , културна историја, историографија, филозофија на историјата, социологијата, и општествени науки), меѓу многу други.
 
 
== Технологија ==
 
 
Во технологијата, муслиманскиот свет донесе правење на хартија од Кина. Познавањето на барутот исто така беше пренесена од Кина преку исламските земји, каде што на формулите за чист калиум нитрат и експлозивен барутен ефект беа првите развиени. Достигнувањата беа направени во наводнување и земјоделство, со користење на нова технологија како што се ветерници. Посеви како бадеми и агруми биле донесени во Европа преку ел-Андалус и шеќер одгледување постепено се усвои од страна на Европјаните.
Исто така, важно за економијата на тој период беше употребата на механичка хидроенергија и енергијата на ветерот, бродоградба, и рударството на минерали, како што се сулфур, олово и железо. Раните фабрики (тираз) биле изградени за многу од овие индустрии, и познавањето на овие индустрии подоцна беше пренесуван до средновековна Европа, особено за време на латинските преводи на 12-ти век. На пример, првите фабрики за чаши во Европа се основани во 11 век од страна на египетските занаетчии во Грција. Земјоделските и занаетчиски индустрии, исто така доживеале високо ниво на раст во текот на овој период.
 
 
== Конфликтите вона СредниотБлискиот Исток ==
 
 
Имаше судир меѓу Иран и арапските земји. Додека Иран и Ирак ги решија нивните конфликти за договорот од 1975 година , по иранската револуција, Садам Хусеин го нападна Иран во 1980 година. Како резултат на војната, еден од најсмртоносните по Втората светска војна, заврши во 1988 година. Садам потоа го нападна Кувајт, предизвикувајќи ја Заливската војна во 1991 завршувајќи во реставрација на Кувајт од коалиција на земји. Во 2001 година, САД извршија инвазија врз Авганистан и во 2003 година извршија инвазија врз Ирак како дел од војната против тероризмот.
 
 
Блиското== Блиско минато ==
 
 
1979 година беше критична година во однос на муслиманскиот свет со остатокот од светот. Во таа година, Египет склучи мир со Израел, монархијата на Иран беше симнат од власт во Иранската револуција, и советската инвазија на Авганистан започна. Некои од на настаните водечки во однос на муслиманскиот свет со надворешниот свет во пост-советската ера беа:
-Војната на Карабах
-2010-2011 Блискиот Исток и Северно Африканските протести
 
 
== Израел ==
 
 
Арапско-израелскиот конфликт започна во 20-от век, како одговор на обидот и успешното создавање на Израел на територијата на мандатот на Палестина. Непријателствата свртеле кон војната во 1948 година, 1967 година, а 1973 година.По војната 1973, Египет преговори мир со Израел во 1979 година. Израел, исто така, учествуваше во либанската граѓанска војна. По првиот интифада, Израелците и Палестинците го потпишаа Осло и следната година Јордан и Израел исто така постигнаа мир. Но, неуспехот да го реши израелско-палестинскиот конфликт резултираше со втор интифада.
Пред Иранската револуција, Иран и Израел одржуваше силно политичко пријателство, но тековната иранска влада е силно анти-израелски и во неколку наврати повика на уништување на Израел. Еднаш во војна, Египет и Јордан имаат воспоставено дипломатски односи и потпиша мировни договори со Израел, и се обидуваше да го реши конфликтот со Палестинците и произведе голем број на привремени договори. Девет не-арапски муслимански држави одржуваат дипломатски врски со Израел, а од 1994 година, на Персискиот Залив го имаат намалено нивното спроведување на арапскиот бојкот, со Саудиска Арабија и прогласувањето на нејзиниот крај во 2005 година, и покрај тоа што има уште да ги откаже своите санкции. Држави како Мароко, кои имаат голема еврејска популација, генерално имале помалку непријателски односи со Израел.
 
 
== Главни деноминации ==
 
 
Двете главни вероисповеди на исламот се сунитски и шиитски секти. Тие се разликуваат пред се на тоа како на животот на Умметот ("верници") треба да се регулирани, и улогата на имамот. Овие две главни разлики произлегуваат од разбирањето на кој хадис се да се толкува Кур `анот.

Прегледник