Разлика помеѓу преработките на „Муслимански свет“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 366 бајти ,  пред 7 години
с
нема опис на уредувањето
с (Bjankuloski06 ја премести страницата Муслиманскиот свет на Муслимански свет)
с
{{внимание}}
{{викификација}}
[[Податотека:Islam by country.png|мини|400п|Муслиманските земји (и мнозински подрачја) во светот.]]
ТерминотПоимот Муслимански'''муслимански свет''' (истопознат така познати како Уммет свет„Умет“) има неколку значења. Во религиозна смисла, се однесува на оние кои се придржуваат до учењето на Исламот, се однесува на муслиманите. Во културна смисла, се однесува на исламската цивилизација, вклучувајќи не-муслимани кои живеат во таа цивилизација. Во модернатасовремената геополитичка смисла, терминот обично се однесува колективно за муслимански мнозинство земји, држави, области или градови.
Исламот нагласува единство и одбрана на колегите муслимани, иако постојат многу училишта и гранки (види на пример, шиитите-сунитски односи) . Во минатото и Пан-исламизмот и националистичките струи имаат влијание на статусот на муслиманскиот свет.
Почнувајќи од 2009 година, повеќе од 1,5 милијарди денари или околу 23% од светската популација се муслимани. Од нив, околу 62% живеат во Азија-Пацифик, 20% на Блискиот Исток и Северна Африка, 15% во Суб-Сахарнасупсахарска Африка и околу 2% во Европа и Америка.
 
Историјат
 
Муслиманската историја вклучува историја на исламската вера како религија и како општествена институција. Историјата на Исламот се појавија во Арабија со првите рецитали на исламскиот пророк [[Мухамед]] на Куранот[[Куран]]от во 7 век. Според Рашидун и Умјадс, на Калифатот се развиваа рапидно и географски проширувања на муслиманската моќ и надвор од Арапскиот Полуостров во форма на голема Муслиманска империја со површина од влијанието што протегало од северозападна Индија, во Централна Азија, Блискиот Исток, Северна Африка, јужна Италија, и на Пиринејскиот полуостров, на Пиринеите.
Во текот на поголемиот дел од дваесеттиот век, Исламскиот идентитет и доминација на исламот за политички прашања веројатно е зголемена во текот на почетокот на дваесет и првиот век. Брзо растечките западни интереси во Исламските региони, на меѓународните конфликти и глобализацијата се промени влијанието на исламот на светот во современата историја.
 
Неговите дела на Аристотел беа клучен чекор во пренесување на учењето од античка Грција до исламскиот свет и Западот. Тој често го поправил филозофот, охрабрувајќи жива дебата во духот на иџитихад.
Тој исто така ја напишал Книгата на Исцелување, една влијателена научна и филозофска енциклопедија. Неговото размислување и на неговиот следбеник Ибн Рушид (Авероис) беше усвоен во христијанската филозофија за време на средниот век, особено од Тома Аквински. Еден од највлијателните муслимански филозофи на Западот беше Авероис (Ибн Рушид), основач на Авероизам Филозофскиот факултет, чии дела и коментари имале влијание врз зголемувањето на секуларната мисла во Западна Европа.
Тој исто така го развил концептот на "постоењето и претходи на суштината". Авицена исто така формирал свој Авиценизам Филозофски факултет, која самата била влијателна во двете исламски и христијански земји. Тој исто така беше критичар на Аристотеловата логика и основач на Авиценианската логика, и тој го развил концептот на емпиријанската и табулската раса, и разликувал помеѓу суштината и постоењето. Друг влијателен филозоф кој имаше значајно влијание на модернатасовремената филозофија беше Ибн Туфаил. Неговиот филозофски роман, Hayy ибн Јаџда, преведен на латински како Филозофус Аутодидактус во 1671,ги разви темите на емпиријазам, табула раса, природата наспроти одгледувањето, состојбата на можноста, материјализмот, и проблемот на Молинекс . Европските научници и писатели кои биле под влијание на овој роман се Џон Лок, Готфрид Лајбниц, Мелшиседеч Тевенот, Џон Валис, Кристијан Хајгенс, Џорџ Кит, Роберт Беркли, Куаркес, и Самуил Хартлиб.
Исламски филозофи го продолжија напредокот во филозофијата во текот на 17 век, кога Мула Садра го основи неговото училиште од трансцедентната Теософија и го разви концептот на егзистенцијализмот. Други влијателни муслимански филозофи вклучуваат Ал Јахиз, пионер во еволутивна мисла; Ибн ел-Хајтам (Алхазен), пионер од феноменологијата и филозофијата на науката и критичар на Аристотеловата природна филозофија и концепт на Аристотелското место (топос); [[Абу Рејхан ел-Бируни]], критичар на Аристотеловата природна филозофија; Ибн Туфаил и Ибн ел-Нафис, пионерите на филозофски роман; шахаб Ел-Дин Сухраварди, основач на Луминатионистичката филозофија; Факхр Ел-Дин Ел-Рази, критичар на Аристотеловата логика и пионер од индуктивна логика, и Ибн Калдун, пионер во филозофијата на историјата и социјалната филозофија.
 
Ибн ел-Хајатам исто така, се смета за татко на оптиките, особено за неговиот емпириски доказ за вовед во концепцијата за теорија на светлината. Некои од нив го имаат, исто така, опишано Ибн ел-Хајатам како "првиот научник" за развој на современи научни методи. Математичарот Ал Кваризим, од чие име произлегува зборот алгоритам, се смета за татко на алгебрата (кој е именуван по неговата книга, Китаб ел-јабр). Неодамнешните студии покажаа дека многу е веројатно дека средновековните муслимани уметници се свесни за напредната декагонал кусисикристал геометрија (откриен половина милениум подоцна, во 1970-тите и 1980-тите во запад) и го користеле во сложени декоративни ќерамички работи во архитектурата. Муслиманските математичари исто така направиле неколку подобрувања на арапски бројки, како на пример воведување на децимална точка нотација.
Муслиманските лекари значително придонеле за областа на медицината, вклучувајќи ги и предметите на анатомијата и физиологијата: : Како во 15 век Персиската работа од Мансур ибн Мухаммед ибн ел-Фачих Лиас го насловил Ташрих Ал бадан (анатомија на телото) кој содржи сеопфатни дијаграми на структурите на телото, нервниот и циркулаторниот систем, или во работата на Египетскиот лекар Ибн ел-Нафис, кој ја предложил теоријата на пулмоналната циркулација. Канонот на Авицена за медицината остана авторитетен медицински учебник во Европа до 18-ти век. Абу ел-Чазим Ал Захрави (исто така познат како Абулказиз) придонесе за дисциплина на медицинската хирургија со Китаб ел-Тасриф ("Книга на концесии"), медицинска енциклопедија која подоцна беше преведена на латински и се користи во Европа и Муслиманските медицински училишта со векови. Други медицински достигнувања дојдоа во областа на фармакологијата и фармацијата. Во астрономијата, Мухамед ибн Јабир Ал Харани Ал Батани ја подобрија прецизноста на мерењето на прецесија на оската на Земјата. Исправките направени на геоцентричен модел од страна на Ел-Батани, Авероес, Насир ел-Дин ел-Туси, Мо'аједудин Урди и Ибн ел-Шатир подоцна беа вградени во Коперниковиот хелиоцентричен модел.
Хелиоцентрични теории беа исто така спомнати со неколку други муслимански астрономи како што се Абу Рејхан Бируни, Сијзи, Чоб Ел-Дин Ширази и Најм Ел-Дин Ел-Чазвини Ал Катиби. Ѕвездениот примател, иако првобитно бил развиен од страна на Грците, беше совршенство на исламските астрономи и инженери, а потоа била донесена во Европа. Муслиманските хемичари и алхемичари одиграа важна улога во создавањето на модернатасовремената хемија. Научниците како што се Вил Дурант и [[Александар фон Хумболт]] во врска со Муслиманските хемичари да бидат основачите на хемија. Особено, Јабир ибн Хајан се смета за "татко на хемијата". Делата на арапските хемичари влијаеле врз Роџер Бејкон (кој го претстави емпирискиот метод во Европа, под силно влијание на читањето на арапски писатели), а подоцна Исак Њутн. Голем број на хемиски процеси (особено во алхемија) и дестилација на техники (како што е производството на алкохол) беа развиени во муслиманскиот свет и потоа се проширил кон Европа.
Некои од најпознатите научници од исламскиот свет се Јабир ибн Хајан (полиматот, татко на хемијата), Ел-Farabi (полиматот), Абу ел-Чазим Ал Захрави (таткото на модернасовремената хируршка интервенција), Ибн ел-Хајатам (универзален гениј , татко на оптика, основач на psychophysics и експериментална психологија, пионер на научен метод ", прв научник"),Абу Рејхан Бируни (универзален гениј, татко на индологија и геодезија, "прв антрополог"), Авицена (универзален гениј, татко на Хасани и модернатасовремената медицина), Насир ел-Дин ел-Туси (полиматот), а Ибн Калдун (татко на демографијата , културна историја, историографија, филозофија на историјата, социологијата, и општествени науки), меѓу многу други.
 
Технологија
Двете главни вероисповеди на исламот се сунитски и шиитски секти. Тие се разликуваат пред се на тоа како на животот на Умметот ("верници") треба да се регулирани, и улогата на имамот. Овие две главни разлики произлегуваат од разбирањето на кој хадис се да се толкува Кур `анот.
Малцинските шиитски верувања дека семејството на традициите на пророкот исклучиво треба да се следат, а мнозинството сунитски верувања во традицијата од придружници на пророкот и други обични луѓе да бидат следени. Најголемиот дел од муслиманите во светот, околу 85%, се сунити. Шиитите и други (Ибадијас-Исмаилс) го сочинуваат остатокот, околу 15% од целокупното муслиманско население. Меѓу земјите со шиитско мнозинство или значително население се Иран (80%), Азербејџан (85%), Ирак (60% -65%), Бахреин (60%), Кувајт (40%), Пакистан (25-33%) , Индија 25-31% од муслиманската популација и (3-4%) од целото население на Индија и на Либан (35-40%).Кхариските муслимани, кои се помалку познати, имаат своја тврдина во земјата на Оман која држи околу 75% од населението. Останатиот дел од населението е 15% шиитско а останатите се сунити.
 
[[Категорија:Географија]]
[[Категорија:Геополитика]]
[[Категорија:Цивилизации]]
[[Категорија:Ислам|Свет]]

Прегледник