Разлика помеѓу преработките на „Муслимански свет“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
нема опис на уредувањето
с
Еден познат пример на Арапската поезија и персиската поезија на романтиката (љубов) е Лејла и Мајнун, кои датираат од Умајадската ера во 7 век.
Тоа е трагичната приказна за бесмртната љубов многу слично како подоцнежната Ромео и Јулија, која самата по себе си вели дека бил инспириран од латино верзијата на Лејла и Мајнун до извесен степен. Фердовскиот Шахнамех, националниот еп на Иран, е митско и херојско прераскажување на Персиската историја. Амир Арслан беше, исто така, популарна митска Персиска приказна, која има влијание врз некои современи дела на фантазиската фикција, како на пример херојската Легенда на Арслан.
Ибн Туфаил (Абубасер) и Ибн алел-Нафис беа пионерите на филозофскиот роман. Ибн Туфаил го напишал првиот арапски роман Hayy ибн Јачланд (Филозофус Аутодидактус) како одговор на Џазали е непоследователност на филозофите, а потоа и Ибн алел-Нафис исто така, напишал роман Деологус Аутодидактус како одговор на Филозофус Аутодидактус Ибн Туфаил . И двете од овие нарации се протагонистички (Hayy во Филозофус Аутодидактус и Камил во Деологус Аутодидактус) кои беа аутодидактички подивени деца кои живеат во изолација на островска пустина и се најрани примери на пуста островска приказна.
Меѓутоа, додека Hayy живее сам со животни на пуст остров за одмор на приказната во Филозофус Аутодидактус, приказната на Камил се протега надвор од пуст островски амбиент во Деологус Аутодидактус, кој прерасна во најраните познати доаѓања на возрасен заговор и на крајот да стане првиот пример за научно фантастички роман. Деологус Аутодидактус, напишано од страна на Арапскиот полимат Ибн алел-Нафис (1213-1288), е прв пример на научно фантастички роман. Таа се занимава со различни научно фантастички елементи како што се спонтана генерација, футурологија, крајот на светот и суден ден, воскресението, и задгробниот живот. Наместо давање натприродни или митолошки објаснувања за овие настани, Ибн алел-Нафис се обиде да ги објасни овие заговор на елементи кои користат научни сознанија во биологијата, астрономијата, космологијата и геологијата познати во неговото време.
Неговата главна цел зад оваа научно фантастичка работа е да се објасни Исламските верски учења во однос на науката и филозофијата, преку употреба на фикција. Еден латински превод на работата на Ибн Туфаил , Филозофус Аутодидактус, прв пат се појави во 1671, подготвен од Едвард Пococke Помладиот, проследено со превод на англиски Симон Оцклеј во 1708, како и германски и холандски преводи. Овие преводи подоцна го инспирирале Даниел Дефо за да го напише Робинзон Крусо, кој се смета како прв роман на англиски. Филозофус Аутодидактус исто така го инспирирал Роберт Бојл за да го напише својот филозофски роман поставена на еден остров, Стремениот Натуралист.
Приказната, исто така, предвидените Жан-Жак Русо Емил: или За образование на некој начин, и е исто така слично на приказната Могли во книгата за џунглата на Радјард Киплинг, како и приказната Тарзан, во кои бебето е напуштено, но згрижени и хранет од мајка волк.
Божествената комедија на Данте Алигиери , се смета за најголем епот на италијанската литература, добиени многу карактеристики на и епизодите за натамошниот текст: директно или индиректно од арапските работи на Исламскиот суден ден: Хадисот и Китаб алел-Мирај (преведени на латински во 1264 или кратко време пред како Либер Скалата Мачомети, "книгата на Лествичник Мухамед") во врска со воздигнување на Мухамед на небото, и духовните дела на Ибн Араби.
Маврите, исто така, имале забележително влијание врз делата на Џорџ Пеле и Вилијам Шекспир. Некои од нивните дела вклучиле мавритански карактери, како битката на Пеле на Алказар и Шекспировиот Трговец на Венеција, Тит Андроник и Отело, кој беше на мавританско Отело како нејзиниот насловен карактер.
Овие работи се вели дека бил инспириран од неколку мавритански делегации од Мароко до Елизабетанската Англија на почетокот на 17 век.
Тој исто така ја напишал Книгата на Исцелување, една влијателена научна и филозофска енциклопедија. Неговото размислување и на неговиот следбеник Ибн Рушид (Авероис) беше усвоен во христијанската филозофија за време на средниот век, особено од Тома Аквински. Еден од највлијателните муслимански филозофи на Западот беше Авероис (Ибн Рушид), основач на Авероизам Филозофскиот факултет, чии дела и коментари имале влијание врз зголемувањето на секуларната мисла во Западна Европа.
Тој исто така го развил концептот на "постоењето и претходи на суштината". Авицена исто така формирал свој Авиценизам Филозофски факултет, која самата била влијателна во двете исламски и христијански земји. Тој исто така беше критичар на Аристотеловата логика и основач на Авиценианската логика, и тој го развил концептот на емпиријанската и табулската раса, и разликувал помеѓу суштината и постоењето. Друг влијателен филозоф кој имаше значајно влијание на модерната филозофија беше Ибн Туфаил. Неговиот филозофски роман, Hayy ибн Јаџда, преведен на латински како Филозофус Аутодидактус во 1671,ги разви темите на емпиријазам, табула раса, природата наспроти одгледувањето, состојбата на можноста, материјализмот, и проблемот на Молинекс . Европските научници и писатели кои биле под влијание на овој роман се Џон Лок, Готфрид Лајбниц, Мелшиседеч Тевенот, Џон Валис, Кристијан Хајгенс, Џорџ Кит, Роберт Беркли, Куаркес, и Самуил Хартлиб.
Исламски филозофи го продолжија напредокот во филозофијата во текот на 17 век, кога Мула Садра го основи неговото училиште од трансцедентната Теософија и го разви концептот на егзистенцијализмот. Други влијателни муслимански филозофи вклучуваат Ал Јахиз, пионер во еволутивна мисла; Ибн алел-Хајтам (Алхазен), пионер од феноменологијата и филозофијата на науката и критичар на Аристотеловата природна филозофија и концепт на Аристотелското место (топос); [[Абу Рејхан ел-Бируни]], критичар на Аристотеловата природна филозофија; Ибн Туфаил и Ибн алел-Нафис, пионерите на филозофски роман; шахаб АлЕл-Дин Сухраварди, основач на Луминатионистичката филозофија; Факхр АлЕл-Дин АлЕл-Рази, критичар на Аристотеловата логика и пионер од индуктивна логика, и Ибн Калдун, пионер во филозофијата на историјата и социјалната филозофија.
 
Науки
 
Муслимански научници направија значаен напредок во науката. Тие поставија далеку поголем акцент на експеримент отколку што Грците. Ова доведе до предвремен научен метод кој се развиваше во муслиманскиот свет, каде што беше направен значителен напредок во методологијата, почнувајќи со експериментите на Ибн алел-Хајатам (Алхазен) на оптика од приближно 1000, во својата Книга на Оптика.
Најважниот развој на научен метод беше употребата на експериментите да се разликуваат помеѓу конкурентските научни теории поставени во рамките со генерално емпириска ориентација, која започна кај муслиманските научници.
Ибн алел-Хајатам исто така, се смета за татко на оптиките, особено за неговиот емпириски доказ за вовед во концепцијата за теорија на светлината. Некои од нив го имаат, исто така, опишано Ибн алел-Хајатам како "првиот научник" за развој на современи научни методи. Математичарот Ал Кваризим, од чие име произлегува зборот алгоритам, се смета за татко на алгебрата (кој е именуван по неговата книга, Китаб алел-јабр). Неодамнешните студии покажаа дека многу е веројатно дека средновековните муслимани уметници се свесни за напредната декагонал кусисикристал геометрија (откриен половина милениум подоцна, во 1970-тите и 1980-тите во запад) и го користеле во сложени декоративни ќерамички работи во архитектурата. Муслиманските математичари исто така направиле неколку подобрувања на арапски бројки, како на пример воведување на децимална точка нотација.
Муслиманските лекари значително придонеле за областа на медицината, вклучувајќи ги и предметите на анатомијата и физиологијата: : Како во 15 век Персиската работа од Мансур ибн Мухаммед ибн алел-Фачих Лиас го насловил Ташрих Ал бадан (анатомија на телото) кој содржи сеопфатни дијаграми на структурите на телото, нервниот и циркулаторниот систем, или во работата на Египетскиот лекар Ибн алел-Нафис, кој ја предложил теоријата на пулмоналната циркулација. Канонот на Авицена за медицината остана авторитетен медицински учебник во Европа до 18-ти век. Абу алел-Чазим Ал Захрави (исто така познат како Абулказиз) придонесе за дисциплина на медицинската хирургија со Китаб алел-Тасриф ("Книга на концесии"), медицинска енциклопедија која подоцна беше преведена на латински и се користи во Европа и Муслиманските медицински училишта со векови. Други медицински достигнувања дојдоа во областа на фармакологијата и фармацијата. Во астрономијата, Мухамед ибн Јабир Ал Харани Ал Батани ја подобрија прецизноста на мерењето на прецесија на оската на Земјата. Исправките направени на геоцентричен модел од страна на АлЕл-Батани, Авероес, Насир алел-Дин алел-Туси, Мо'аједудин Урди и Ибн алел-Шатир подоцна беа вградени во Коперниковиот хелиоцентричен модел.
Хелиоцентрични теории беа исто така спомнати со неколку други муслимански астрономи како што се Абу Рејхан Бируни, Сијзи, Чоб АлЕл-Дин Ширази и Најм АлЕл-Дин АлЕл-Чазвини Ал Катиби. Ѕвездениот примател, иако првобитно бил развиен од страна на Грците, беше совршенство на исламските астрономи и инженери, а потоа била донесена во Европа. Муслиманските хемичари и алхемичари одиграа важна улога во создавањето на модерната хемија. Научниците како што се Вил Дурант и Александар фон Хумболт во врска со Муслиманските хемичари да бидат основачите на хемија. Особено, Јабир ибн Хајан се смета за "татко на хемијата". Делата на арапските хемичари влијаеле врз Роџер Бејкон (кој го претстави емпирискиот метод во Европа, под силно влијание на читањето на арапски писатели), а подоцна Исак Њутн. Голем број на хемиски процеси (особено во алхемија) и дестилација на техники (како што е производството на алкохол) беа развиени во муслиманскиот свет и потоа се проширил кон Европа.
Некои од најпознатите научници од исламскиот свет се Јабир ибн Хајан (полиматот, татко на хемијата), АлЕл-Farabi (полиматот), Абу алел-Чазим Ал Захрави (таткото на модерна хируршка интервенција), Ибн алел-Хајатам (универзален гениј , татко на оптика, основач на psychophysics и експериментална психологија, пионер на научен метод ", прв научник"),Абу Рејхан Бируни (универзален гениј, татко на индологија и геодезија, "прв антрополог"), Авицена (универзален гениј, татко на Хасани и модерната медицина), Насир алел-Дин алел-Туси (полиматот), а Ибн Калдун (татко на демографијата , културна историја, историографија, филозофија на историјата, социологијата, и општествени науки), меѓу многу други.
 
Технологија
 
Во технологијата, муслиманскиот свет донесе правење на хартија од Кина. Познавањето на барутот исто така беше пренесена од Кина преку исламските земји, каде што на формулите за чист калиум нитрат и експлозивен барутен ефект беа првите развиени. Достигнувањата беа направени во наводнување и земјоделство, со користење на нова технологија како што се ветерници. Посеви како бадеми и агруми биле донесени во Европа преку алел-Андалус и шеќер одгледување постепено се усвои од страна на Европјаните.
Арапски трговци ја доминираа трговијата во Индискиот Океан до доаѓањето на Португалија во 16-тиот век. Теснина беше важен центар за трговија. Исто така, густа мрежа на трговски патишта во Медитеранот, по кој муслиманските земји тргуваа со едни со други и со европски сили, како што се Венеција, Џенова и Каталонија. Свилениот патен премин во Централна Азија помина низ Муслиманските држави меѓу Кина и Европа. Муслиманските инженери во исламскиот свет, направи голем број на иновативна индустриска употреба на хидроенергијата, и почетокот на индустриска употреба на енергијата на брановите, силата на ветерот, пареа моќ, фосилни горива како што се нафтата, и на почетокот голема фабрика комплекси (tiraz на арапски). Индустриските употреби на воденици во исламскиот свет датираат од 7 век, додека хоризонталните тркала и вертикалната тркални воденици биле во широка употреба од најмалку 9-ти век.
Голем број на индустриските комбинати биле вработени во исламскиот свет, вклучувајќи ги и почетокот на полнење мелници, мелници за жито, лушпач, пилани, брод мелници, печат мелници, челичарници, шеќер мелници, плима мелници и ветерници. До 11-ти век, секоја област во текот на исламскиот свет ги имале овие индустриски комбинати во работењето, од АлЕл-Андалус и Северна Африка до Блискиот Исток и Централна Азија.
Муслиманските инженери исто така го измислиле нестабилни шахти и водни турбини, вработени брзини во мелници и вода за подигање на машини и пионер во користењето на браните како извор на водна моќ, што се користи за да се обезбеди дополнителна енергија за воденици и вода за подигање на машини.
Таквиот напредок е можен за многу индустриски задачи кои претходно беа водени од физичката работа во античките времиња да бидат механизирани и управувани од машини наместо во средновековниот исламски свет. Трансферот на овие технологии на средновековна Европа имаше влијание врз Индустриската револуција. Голем број на индустрии беа активни за време на на Арапската земјоделска револуција, производство на стоки вклучувајќи астрономски инструменти, керамика, хемиски, часовници, стакло, трска, пулпа и хартија, парфем, нафта, лекови, јаже, свила, шеќер, текстил и оружје.

Прегледник