Разлика помеѓу преработките на „Алфа Кентаур“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 458 бајти ,  пред 8 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
Иако е најблиска до Земјата, таа е трета според сјајноста со својата [[Привидна ѕвездена величина|привидна магнитуда]] од -0.27, а се наоѓа на 4,3 [[светлосна година|светлосни години]] од Земјата. Координатите на Алфа Кентаури во сферниот небесен екваторски координатен систем се 14 часови и 36 минути ([[ректасцензија]]) и -60°38' ([[деклинација]]). Оваа ѕвезда ѝ припаѓа на [[ѕвездена класификација|спектралната класа]] G2, како и Сонцето.
 
TheВо systemсистемот alsoсе containsнаоѓа atи least one planet, the Earth-sizedпланетата [[AlphaАлфа CentauriКентаури Bb]], whichкоја isима theЗемјина closestголемина knownслична на и претставува најблиската [[exoplanetегзопланета]] toдо EarthЗемјата. ItИма has[[минимална aмаса|маса massод at leastбарем]] 113% ofод онаа на Earth'sЗемјата<ref name = "Wall"/> andи orbitsкружи Alphaоколу CentauriАлфа Кентаури B withво aпериод period ofод 3.,236 daysдена.<ref name = "Dumusque">{{citeцитирано journalсписание | last = Dumusque | first = X. | authorlink =
| coauthors = Pepe, F.; Lovis, C.; Ségransan, D.; Sahlmann, J.; Benz, W.; Bouchy, F.; Mayor, M.; Queloz, D.; Santos, N.; Udry, S. | title = An Earth mass planet orbiting Alpha Centauri B | journal = [[Nature (списание)|Nature]] | volume = 490 | issue = | pages = | date = 17 октомври 2012 | url = http://www.eso.org/public/archives/releases/sciencepapers/eso1241/eso1241a.pdf | doi = 10.1038/nature11572 | accessdate = 17 октомври 2012}}</ref> OrbitingРастојанието atод aпланетата distanceдо ofѕвездата изнесува 6 millionмилиони kilometers from the starкилометри,<ref name = "Wall">{{cite webцмс | last = Wall | first = Mike | title = Discovery! Earth-Size Alien Planet at Alpha Centauri Is Closest Ever Seen | work = [http://www.space.com/ Space.Com] | publisher = TechMediaNetwork | date = 16 октомври 2012 | url = http://www.space.com/18089-earth-size-alien-planet-alpha-centauri.html | accessdate = 17 октомври 2012}}</ref> 4% ofод theрастојанието distanceод ofЗемјата theдо EarthСонцето toи theдесет Sunпати andпоблиску tenод timesорбитата closer than the orbit ofна [[Меркур (планета)|Меркур]],. theПовршинската planetтемпература has an estimated surface temperature of atизнесува leastбарем 1500 [[келвин|K]] (roughlyприбл. 1200 [[целзиус|°C]]), tooшто hotе toпреврело beза habitableчовечки for humansживот, yetно stillсепак yieldingможно theза possibility for microbial life[[микроорганизам|микроорганизми]].<ref>[http://www.nature.com/news/the-exoplanet-next-door-1.11605 "The exoplanet next door: Earth-sized world discovered in nearby α Centauri star system".] Eric Hand, ''Nature'', October1 16,октомври 2012. Accessed Octoberпров. 16, октомври 2012. </ref>
 
== Наводи ==

Прегледник