Разлика помеѓу преработките на „Големо Московско Кнежевство“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
Големото кнежество започнало постепено да се распаѓа на неколку мали кнежества. Така кон крајот на [[12 век]] [[Владимир]] се поделил на Ростовско, Перејаславско, Јуриевско и Страдодубско кнежество. Во втортата половина на [[13 век]] настанале Суздалското, Костромското и Московското кнежество.
Московското кнежество се појавило за прв пат во еден летопис од [[1147]] година, додека во 13 век пак, во времето кога започнало да се распаѓа некогашното Ростовско кнежество меѓу потомците на [[Всеволд III]], Московското започнало да се создава. Во околу [[1260]] година, синот на [[Александар Невски]], [[ДанаилДаниел Московски|Даниел Александрович]] ја основал новата московска династија. Во тоа време, тоа кнежество било сеуште мало. Во времето на Данаил, таа започнала да се проширува, со кое започнал процесот на соединување на руските земји под [[Москва]].
 
Московското кнежество, главно поради својата географска положба привлекувала голем број на доселеници. Кнежеството било полно со шума и било заштитено од напади на соседните кнежества. Трговијата овозможила зголемување на материјалното богатство на земјата. Московскиот кнез во тоа време се ставил во служба на [[Златната орда]].

Прегледник