Разлика помеѓу преработките на „Македонски Словени“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
{{Историја на Македонија}}
 
'''Македонските Словени''' со историско име ''Славини'' или ''Склавени'', себиле посебнагрупа [[Словени|словенскасловен]]ски етничканарод групакој ија сенаселувал различнитериторијата одна тнр.[[Македонија бугарски Словени(регион)|Македонија]] и зборувал [[Срби|српскатастарословенски јазик]] словенска група.{{факт}}
 
<!-- Ве молам не ставајте лажни факти како тоа дека македонската словенска група се делела од „другите“ словенски групи како српската и бугарската кои тогаш не постоеле. Во средниот век не постоеле Македонци, Бугари, Срби, не постоеле бугарски или македонски јазик сите Словени биле еден народ со заеднички јазик.-->
 
Според средновековните хроничари, словенскиот народ (gens) го сочинувале следниве словенски племиња во 7 век: [[Драговити]], [[Сагудати]], [[Велегезити]], [[Венити]], [[Брсјаци]], односно според оригиналниот запис на [[латински јазик]]: ''Sclavenorum gens numero infinito ex Dragobitas, Sagodatis, Belegeretis, Baenitis, Berzitis, reliquisque, quae primum uno ex ligno naves praeparare diciderant.'' (извор:Livius XLV. 29).
188

уредувања

Прегледник