Винов закон за поместувањето: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Виновиот закон во математичка форма би изгледал вака:
<math>\lambda_\max = \frac{b}{T}</math>
каде што <math>\lambda_\max</math> е максималната бранова должина на зрачењето при одредена температура, <math>b = 2.898 * 10^{-3} m*K</math> е Виновата константа, додека <math>T</math> е температурата на телото кое зрачи.
 
 
1.738

уредувања

Прегледник