Разлика помеѓу преработките на „Рамнојазична согласка“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
нема опис на уредувањето
с
с
'''Рамнојазичнна согласка''' ('''ламинална''')<ref>Позната и како '''ламинал'''.</ref> е [[глас (фонетика)|глас]] што се создава со рамниот (сплеснат) дел зад врвот на јазикот. Се разликуваат со [[врвнојазична согласка|врвнојазичните согаски]] (апикални), кои се добиваат со создавање на препрека само со врвот на јазикот. Оваа разлика важи само за [[преднојазична согласка|преднојазичните согласки]] (коронални), каде се користи предницата на јазикот.
 
Разликувањето на рамнојазични наспроти врвнојазични согласки не е честа појава во рамките на еден ист јазик. Меѓутоа оваа противположба е мошне застапена во [[австралиски јазици|австралиските јазици]], кои обично немаат струјни гласови. Вон Австралиј, тие се најесто фонемски со [[струјна согласка|струјните]] и [[слеана согласка|слеаните согласки]] наместо со избувните, иако некои домородни јазици во Калифорнија ги разликуваат и со [[избувна согласка|избувните]], додека пак кенискиот јазик [[дахало (јазик)|дахало]] ги разликува само со избувни. Разлика помеѓу рамнојазичните и врнојазичните гласови во [[венечна согласка|венечното]] подрачје прават [[српскохрватски јазик|српскохрватскиот]] и [[баскиски јазик|баскискиот]], додека пак [[полски јазик|полскиот]] и [[стандарден мандарински јазик|мандаринскиот]] ја прават таа разлика кајво [[задновенечна согласка|задновенечниотзадновенечното]] делподрачје.
 
Мошне честа рамнојазична творба е [[забно-венечна согласка|забно-венечната]], која го опфаќа забниот венец сè до самите заби, но е истакната малку понапред од другите венечни странични согласки, кои опфаќаат поголем дел од забнот венец (па затоа можат да се сметаат за задновенечни). Оваа ситуација се среќава во [[француски јазик|францускиот јазик]].

Прегледник