Македонски парламентарни избори (1990): Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
|style="text-align:left;"|[[Партија за демократски просперитет]]
|165.388
|15,54
|58.046
|7,3
|style="text-align:left;"|[[ВМРО ДПМНЕ]]
|154.101
|14,43
|238.367
|29,9
|style="text-align:left;"|[[Партија за демократски просперитет]] / [[Народна демократска партија]]
|62.628
|5,98
|13.326
|1,7
|style="text-align:left;"|[[Сојуз на реформски сили]] / [[Млада демократско-прогресивна странка]]
|32.799
|3,10
|31.236
|3,9
|style="text-align:left;"|[[Работничка партија]]
|31.591
|32,09
|2.923
|0,4
|1,7
|2
|-
|style="text-align:left;"|[[Работничко земјоделска партија на Македонија]]
|15.126
|1,4
|726
|0,1
|0
|-
|style="text-align:left;"|[[Демократски сојуз - Партија на земјоделците]]
|style="text-align:left;"|[[Демохристијанска партија на Македонија]]
|2.779
|0,23
|/
|/
|/
|/
|0
|-
|style="text-align:left;"|[[Работничко земјоделска партија на Македонија]]
|1.896
|10,42
|726
|0,1
|0
|-
|style="text-align:left;"|[[МААК]] / [[ВМРО ДПМНЕ]]
|1.689698
|0,2
|/
|1,6
|3
|-
|style="text-align:left;"|Неважечки гласови
|60.144
|5,3
|34.476
|4,1
| –
|-
|style="text-align:left;"|'''Вкупно'''
|'''100'''
|'''120'''
|-
|style="text-align:left;"|Регистрирани гласачи/одзив<ref>Во бројот на регистрирани гласачи се вклучени и 113.051 гласачи кои гласале со лични карти и други документи. Благоја Нинески „Изборите, медиумите и партиите во Македонија 1990-2000“, „Студентски збор“, Скопје, 2001, 20 стр.</ref>
|1.452.072
|77,2
|
|
| –
|}
 
Поради распоредот на силите во [[Собрание на Република Македонија|Собранието]] настанаа сериозни тешкотии во однос на формирањето на влада. На крајот се пристапи кон формирање на [[техничка влада]]. Мандатот му беше доделен на [[Никола Кљусев]], кој состави [[Влада на Република Македонија од 1991‎|свој кабинет]] и кој на [[20 март]] ја доби довербата од пратениците на Македонското собрание.
 
== ИзвориНаводи ==
<references/>
 
6.542

уредувања

Прегледник