Разлика помеѓу преработките на „Чалке (Цариград)“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
 
Во времето на [[Роман I Лакапин]] (920-944) бил изграден една мала капела посветена на [[Исус Христос]], а подоцна во времето на Јован I (969-976) била проширена. Во оваа капела бил погребан по неговата смрт<ref name="Kazhdan406"/><ref>Janin (1968), pp. 529–530</ref><ref>Mango (1958), p. 149</ref>. Оваа порта веќе во времето на [[Исак II Ангел]] не се споменува (1185-1195)<ref name="Kazhdan406"/><ref>Mango (1958), pp. 34–35</ref>. За разлика од портата, капелата постоела уште неколку векови. Таа се споменува од страна на руските верници во 14 век<ref>Majeska (1984), pp. 241–242</ref> и во турско време. Капелата била разрушена во [[1804]] година<ref name="Kazhdan406"/>.
 
== Опис==
 
Јустинијановиот објект бил во форма на правоаголник, и истиот се состоел од централна купола си пандантиф. Црквата се наоѓала сшпред Манго на левата страна од портата, додека постојат и извори дека таа се наоѓала на врвот од портата<ref>Mango (1958), p. 154</ref>.
 
== Наводи ==

Прегледник