Прејди на содржината

Кубен сантиметар: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
'''Кубен сантиметар''' (симб. '''см<sup>3</sup>''', '''cm<sup>3</sup>''', '''cc''') е мошне застапена [[мерна единица|единица]] за [[волумен]] (зафатнина), сразмерна на [[изведена SI единица|изведената SI единица]] [[кубен метар]]. Соодветствува на волуменот на коцка со димензии 1&nbsp;[[сантиметар|см]] × 1&nbsp;см × 1&nbsp;см. Еден кубен сантиметар е {{дропка|1|1000000}} од волуменот на еден кубен метар, или {{дропка|1|1000}} [[литеарлитар]] (едееден [[милилитар]]). Затоа 1&nbsp;cm<sup>3</sup> ≡ 1&nbsp;mL. Еден кубен сантиметар [[вода]] на температура од 3,98&nbsp;°C (кога водата е најгуста) има приближна маса од еден [[грам]].
 
Во многу [[наука|научни]] области, кубниот сантиметар е заменет со милилитри, но истиот е сеприсутен во автоиндустријата, каде ја изразува [[работна зафатнина|работната зафатнина]] или „кубикажа“<ref>[http://rechnik.on.net.mk/#/recnik/mk-leksikon/кубикажа „кубикажа“] - Лексикон на македонскиот јазик, он.нет</ref> на [[Мотор со внатрешно согорување|автомобилските мотори]] и се среќава означен како ''cc''. На пример, мотор од 2300&nbsp;„кубици“ има истоветна работна зафатнина од 2,3&nbsp;Л (бидејќи см<sup>3</sup> = 1&nbsp;Л)