Разлика помеѓу преработките на „Универзална декларација за човековите права“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
Отстрането уредувањето на 62.162.218.68 (разговор), вратено на последната верзија на [[User:Виолетова|Виолетов�
с (Отстрането уредувањето на 62.162.218.68 (разговор), вратено на последната верзија на [[User:Виолетова|Виолетов�)
 
Кога по Втората светска војна стана јасно ѕверството што го изврши [[нацистичка Германија]], во рамките на светската заедница се дојде до консензус дека Повелбата на Обединетите нации не ги дефинира доволно правата на коишто се однесува. Беше потребна универзална декларација којашто ќе ги прецизира правата на поединците за да станат валидни одредбите за човековите права од Повелбата.
 
----------------------------------------------
''' Made by: Андреј Иваноски'''
 
=== Подготвување на нацрт-декларацијата ===
 
Во Декларацијата од Банкок којашто ја донесоа министрите од азиските земји на средба во 1993 година, којашто претходеше на Светската конференција за човекови права, азиските Влади ги потврдија своите заложби во однос на начелата од Повелбата на Обединетите нации и Универзалната декларација за човековите права. Тие го изнесоа својот став за меѓусебната зависност и неделивоста на човековите права и ја потенцираа потребата од универзалност, објективност и неселективност на човековите права. Меѓутоа, тие, исто така, ставија акцент на начелото на независност и начелото на немешање, барајќи да се стави поголем акцент на економските, социјалните и културните права, а особено повеќе на правото на економски развој отколку на граѓанските и политичките права. Декларацијата од Банкок се смета за значајно изразување на перспективата на “Азиските вредности“ којашто нуди опсежна критика на универзализмот на човековите права.
 
 
 
''''''Made by Андреј Иваноски''''''
 
== Надворешни врски ==

Прегледник