Википедија:Без свои истражувања: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
ситна поправка
с (ситна поправка)
{{најважното|Википедија [[Википедија:Што не е Википедија|не]] објавува оригинални истражувања или оригинални мисли: сиот материјал во енциклопедијата мора да биде препишан на [[Википедија:Проверливост|веродостојни објавени извори]].|Статиите не смеат да содржат нови анализи или синтези на издаден материјал кој служи за да се напредне ставот кој не е јасно поддржан од изворите.}}
{{Список на начела}}
Извор: Книга
'''Википедија не објавува оригинални истражувања или оригинална мисла.''' Ова вклучува необјавени факти, аргументи, шпекулации и идеи, и сите необјавени анализи или синтеза на објавени материјали која служи за да се дојде до некоја позиција. Тоа подразбира дека Википедија не е место каде што се објавуваат свои мислења, искуства, аргументи, или заклучоци.
 
Цитирањето извори и избегнување на оригинални истражувања се неразделно поврзани. За да покажете дека не сте презентирале оригинални истражувања, мора да цитирате сигурни извори кои директно се поврзани со темата на статијата, а кои директно ги поддржуваат информациите како што се претставени.
 
„Без оригиналносвои истражување“истражувања“ е еден од трите основни начела за содржината, заедно со [[ВП:НГТ|неутрална гледна точка]] и [[ВП:П|проверливост]]. Заеднички, овие начела го одредуваат типот и квалитетот на материјалот кој е прифатлив во статии. Тие не треба да се толкуваат во изолација од еден на друг и уредниците треба да се запознаат со сите три.
 
 

Прегледник