Михаил Герџиков: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Нема опис на уредувањето
Во учебната [[1899]]/[[1900]] година под името Тодор Луканов бил учител во гимназијата во [[Битола]] и станува член на [[ТМОРО]]. Во 1900 година е испратен во Солун за да му помогне на ЦК ТМОРО во изградувањето комитетска мрежа во Одринско. Кога е откриен од турските власти, во октомври 1900 година станал четник во четата на [[Христо Чернопеев]] во [[Кукуш]].
 
По решение на ЦК определен бил за претставник на [[ВМОРО|Организацијата]] во [[Одрински револуционерен округ|Одринскиот револуционерен округ]], а подоцна и за ревизор на четите во источниот дел на [[Тракија|Одринско]]. Во текот на [[Преображенско востание|Преображенското востание]] во [[1903]] година практично раководел со ''Бојното тело'' и по негова команда со четите на [[Иван Варналиев]] и [[Христо Силјанов]] билобил заземенозаземен селотоградот [[Царево|Василико]].
 
[[анархизам|Анархист]] по убедување, Герџиков во македонското револуционерно движење бил голем противник на [[Борис Сарафов]]. По директива на [[Задгранично претставништво|задграничните претставници]] на Организацијата во [[Софија]], дури лично престојувал во [[Белград]] кон крајот на [[1903]] година за да ги следи активностите на Борис Сарафов. По востанието тесно соработувал со левите сили во револуционерното движење.
3.788

уредувања

Прегледник