Разлика помеѓу преработките на „Алкени“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Одземени 2 бајти ,  пред 10 години
Структурната изомерија (скелетна или изомерија на низата) кај алкените започнува од четвртиот член на хомолошката низа, односно од [[бутен]]от (C<sub>4</sub>H<sub>8</sub>). Кај него поради изомеријата на низата се можни два структурни изомери, и тоа: [[бут-1-ен]] и [[2-метилпропен]]. Положбената, пак, изомерија кај алкените се должи на можноста двојната врска да се најде на различни места во јаглеродната низа. Според тоа, има три структурни изомери на бутенот.
 
=== ГеометрискаГеометрика (cis - trans) изомерија ===
 
Геометриската изомерија кај алкените зависи само од тоа како се просторно ([[Геометрија|геометриски]]) распределени алкил групите сврзани со јаглеродните атоми од двојната врска. Ако за еден од јаглеродните атоми од двојната врска се сврзани исти атоми или атомски групи, тогаш не е можна геометриска изомерија.
Анонимен корисник

Прегледник