Корисник:Damjanmk: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 1.660 бајти ,  пред 14 години
еве ти еден прост шаблон, ама имам друга идеја......
сНема опис на уредувањето
(еве ти еден прост шаблон, ама имам друга идеја......)
<!--- ----------------- ТУКА ПОЧНУВА ШАБЛОНОТ ----------------- --->
{| align="right" class="infobox" style="font-size: 85% color=red border: solid 1px :#FFD700 "
|-
<!--- |- align=left --->
! style="padding:0.2em; border solid thin #0000CC; text-align:center; margin-bottom:5px; font-size:larger;" | [[Фигури (литература)|Фигури]]
|
|-
! bgcolor=papayawhip | [[Фигури на значењето]] (тропи)
|- align=left style="font-size: 85%"
|
*'''Тропи на зборот'''
**[[Метафора]]
**[[Метонимија]]
**[[Синегдоха]]
*'''Тропи пошироки од зборот'''
**[[Алегорија]]
**[[Иронија]]
**[[Сарказам]]
**[[Хипербола]]
**[[Литота]]
**[[Перифраза]]
**[[Персонификација]]
*'''Едноставни тропи'''
**[[Епитет]]
**[[Споредба]]
|-
|--
|-
! bgcolor=papayawhip | [[Фигури на формата]]
|- align=left style="font-size: 85%"
|
*'''Фигури на повторување'''
**[[Анафора]]
**[[Епифора]]
**[[Симплоха]]
**[[Рефрен]]
*'''Фигури на засилување'''
**[[Градација]]
*'''Фигури на спротивност'''
**[[Антитеза]]
**[[Оксиморон]]
**[[Хијазам]]
**[[Словенска антитеза]]
**[[Реторско прашање]]
*'''Фигури добиени со проширување и одземање'''
**[[Полисиндетон]]
**[[Асиндетон]]
|}
 
<!--- ----------------- ТУКА ЗАВРШУВА ШАБЛОНОТ ----------------- --->
 
{| style="float: left; border: solid 0.5px"
 

Прегледник