Разлика помеѓу преработките на „Динчо Вретенаров“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
Динчо Вретенаров е роден во [[Спатово]], тогаш во [[Османлиската империја]], денес Кимиси, [[Грција]]. По 1919 година учествува во основањето на ВМРО во [[Петрич]]ко. На 27 август 1921 година заедно со [[Штерију Влахов]] го убиваат петричкиот окружен управник Борис Козлев, по што стануваат нелегални. Станува околиски војвода во [[Мелник|Мелничко]]. На крајот на август 1924 година Штерју Влахов и Динчо Вретенаров го извршуваат убиството на Тодор Александров во Пирин. Основната претпоствка е дека двајцата ја извршиле наредбата на [[Александар Василев - Алеко Паша|Алеко Василев]] и [[Георги Атанасов]], а според други убиството е спонтан израз на стравувањата на Штеријо Влахов да се елиминираат без пресуда <ref>Гаджев, Иван. „Иван Михайлов - отвъд легендите“, Том I, София 2007, Университетско издателство „Св. Климен Охридски“, стр. 396-397</ref>.
 
По убиството, Штерју Влахов и Динчо Вретенаров се кријат во колиба во Препечен се до почетокот на Горноџумајските настани. Во тоа време четата на Влахов, на чело со секретарот [[Атанас Џолев]] се наоѓа во [[Горна Џумаја]]. На 15 сепетмври, Влахов и Вретенаров биле опколени од четата на [[Милан Постоларски]], дошло до воружена претрелка по што куќата во кој се криеле била запалена, за да не паднат живи се самоубиле, Штерју се самоубил со истрел во устата, а Вретенаров се разнел со бомба. Нивните тела не биле закопани туку фрлени во реката Струма <ref>ПРЕДАВСТВАТА И АТЕНТАТИТЕ ВО МАКЕДОНСКАТА ИСТОРИЈА Автори Виолета Ачковска и Никола Жежов,Скопје,2004 год</ref>.
 
== Наводи ==

Прегледник