Разлика помеѓу преработките на „Динчо Вретенаров“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
(Создадена страница со: {{Инфокутија за личност | име = Динчо Вретенаров | портрет = | px = 150п ...)
 
'''Динчо Вретенаровв''', со псевдоним ''Кескинов'', бил македонски револуционер, учесник во македонското револуционерно движење и деец на [[ВМРО (Автономистичка)|Внатрешната македонска револуционерна организација]], тој е физичкиот убиец на [[Тодор Александров]].
== Биографија ==
Динчо Вретенаров е роден во [[Спатово]], тогаш во [[Османлиската империја]], денес Кимиси, [[Грција]]. По 1919 година учествува во основањето на ВМРО во [[Петрич]]ко. На 27 август 1921 година заедно со [[Штеријо Влахов]] го убиваат петричкиот окружен управник Борис Козлев, по што стануваат нелегални. Станува околиски војвода во [[Мелник|Мелничко]]. На крајот на август 1924 година ШтеријоШтерју Влахов и Динчо Вретенаров го извршуваат убиството на Тодор Александров во Пирин. Основната претпоствка е дека двајцата ја извршиле наредбата на [[Александар Василев - Алеко Паша|Алеко Василев]] и [[Георги Атанасов]], а според други убиството е спонтан израз на стравувањата на Штеријо Влахов да се елиминираат без пресуда <ref>Гаджев, Иван. „Иван Михайлов - отвъд легендите“, Том I, София 2007, Университетско издателство „Св. Климен Охридски“, стр. 396-397</ref>.
 
По убиството, Штерју Влахов и Динчо Вретенаров се кријат во колиба во Препечен се до почетокот на Горноџумајските настани. Во тоа време четата на Влахов, на чело со секретарот [[Атанас Џолев]] се наоѓа во [[Горна Џумаја]]. На 15 сепетмври, Влахов и Вретенаров биле опколени од четата на [[Милан Постоларски]], дошло до воружена претрелка по што куќата во кој се криеле била запалена, за да не паднат живи се самоубиле, Штерју се самоубил со истрел во устата, а Вретенаров се разнел со бомба. Нивните тела не биле закопани туку фрлени во реката Струма
 
== Наводи ==
{{наводи}}

Прегледник