Разлика помеѓу преработките на „Фридрих Вилхелм Јозеф фон Шелинг“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
нема опис на уредувањето
с
с
main_interests = „натурфилозофија“, [[природознание]], [[естетика]], [[религија]], [[метафизика]], [[епистемологија]] |
influences = [[Платон]], [[Јакоб Беме|Беме]], [[Барух Спиноза|Спиноза]], [[Готфрид Лајбниц|Лајбниц]], [[Имануел Кант|Кант]], [[Фридрих Хајнрих Јакоби|Јакоби]], [[Јохан Готфрид Хердер|Хердер]], [[Јохан Волфганг фон Гете|Гете]], [[Фридрих Хелдерлин|Хелдерлин]], [[Јохан Готлиб Фихте|Фихте]] |
influenced = [[Георг Вилхелм Фридрих Хегел|Хегел]], [[Семјуел Тејлор Колриџ|Колриџ]], [[Сорен Кјеркегор|Кјеркегор]], [[Мартин Хајдегер|Хајдегер]], [[Паул Тилих|Тилих]], [[Чарлс Сендерс Пирс|Пирс]], [[ЈОханЈохан Волфганг фон Гете|Гете]], [[Емил Факенхајм|Факенхајм]], [[Славој Жижек|Жижек]], [[Олаво де Карваљо|Карваљо]]
}}
'''Фридрих Вилхелм Јозеф (фон) Шелинг''' ([[герм.]] ''Friedrich Wilhelm Joseph von Schelling'', [[27 јануари]] [[1775]] - 2[[0 август]] [[1854]]) е германски филозоф, претставник на [[идеализам|идеализмот]]. Стандардната историја на филозофијата со него ја постигна средината во развојот на германскиот идеализам, сместувајќи го него меѓу Фихте, неговиот ментор пред 1800, и Хегел, неговиот поранешен универзитетски цимер и некогашен пријател. Толкувањето на филозофијата на Шелинг е често тешкo, поради постојано менување на природата. Некои интелектуалци го опишуваат него како променлив мислител кој, и покрај тоа што е брилијантен, скока од тема на тема и му недостига синтетизирање за да формирање на целосен филозофски систем. Други ја оспорија идејата дека мислењето на Шелинг е обележано со големи прекини, наместо да докажат дека неговата филозофија секогаш се фокусира на неколку заеднички теми, особено на човековата слобода, апсолутното, и односот помеѓу духот и природата.

Прегледник