Разлика помеѓу преработките на „Релеј“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Нема измена во големината ,  пред 9 години
== Принцип на работа ==
 
Електромагнетот обично се состои од многубројни намотки од бакренибакарни жици на железното јадро. Кога струјата тече низ жиците ( примарно струјно коло ) , околу електромагнетот се сoздава магнетно поле кое ја привлекува железната котва. Котвата носи на себе електрични контакти, кои го отворат или затворат секундарното струјно коло ( струјниот круг ).
Кога ке се прекине струјата низ електромагнетот, тој повеке не ја привлекува железнаттжелезната котва и тој се врака во почетна положба, обично со помош на пружини.Тие електрични контакти го прекинуваат или воспоставуваат струјното коло.
 
== Врсти на релеи ==
Анонимен корисник

Прегледник