Прејди на содржината

Димитар Башевски: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
'''Димитар Башевски''' е [[Македонци|македонски]] [[романсиер]], [[поет]] и [[преведувач]]. <ref>{{цитирана веб страница|url=http://www.pen.org.mk/publications/members/tekst.asp?lang=mac&id=7|title= Био-библиографски белешки за членовите -Димитар Башевски|publisher=Македонски ПЕН центар|language=македонски|accessdate=2010-09-19}}</ref>
 
== Биографија ==
Димитар Башевски е роден во с. [[Ѓавато (Битолско)|Ѓавато]], {{роден во|Битолско }}на {{роден на|27|јуни|1943}} година. Завршил Филолошки факултет на Универзитетот во [[Скопје]]. Долги години работел како [[новинар]], уредник и постојан дописник на весникот „Нова Македонија“ од [[Атина]]. Бил директор и главен уредник на издавачката куќа „Култура“. Сега е главен уредник на издавачката куќа „Слово“. Претседател не Македонскиот ПЕН центар. Член на ДПМ од [[1969]] година. Автор е на книгите: Тугинец (роман, 1969), Враќање (роман, 1972), Раска (роман, 1974), Нема смрт додека ѕвони (роман, 1980), Една година од животот на Иван Плевнеш (роман, 1985), Куќата на животот (поезија, 1987), Сарајановскиот каранфил (роман, 1990), Дневникот на Ања (роман за деца, 1994), Привремен престој (поезија, 1995), Совладано време (поезија, 1998), Бунар (роман, 2001). Неговите дела се објавени во странство на англиски, чешки, романски, српски и албански. Застапуван во антологиите на македонската поезија и проза. Преведува од англиски. Добитник е на наградите „11 Октомври“, „Рациново признание“, „Ванчо Николески“ и „Печалбарска повелба“.
 
==Дела==
* Тугинец (роман, 1969)
* Враќање (роман, 1972)
* Раска (роман, 1974)
* Нема смрт додека ѕвони (роман, 1980)
* Една година од животот на Иван Плевнеш (роман, 1985)
* Куќата на животот (поезија, 1987)
* Сарајановскиот каранфил (роман, 1990)
* Дневникот на Ања (роман за деца, 1994)
* Привремен престој (поезија, 1995)
* Совладано време (поезија, 1998)
* Бунар (роман, 2001)
 
Неговите дела се објавени во странство на англиски, чешки, романски, српски и албански. Застапуван во антологиите на македонската поезија и проза. Преведува од англиски. Добитник е на наградите „11 Октомври“, „Рациново признание“, „Ванчо Николески“ и „Печалбарска повелба“.
== Наводи ==
{{наводи}}
Анонимен корисник