Разлика помеѓу преработките на „Симон Дракул“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 185 бајти ,  пред 15 години
нема опис на уредувањето
 
Раскажувач, романсиер, драмски автор, сценарист, историчар, преведувач. Роден е во [[Лазарополе]] на [[24 септември]] [[1930]] година. Починал во [[Скопје]] на [[11 јануари]] [[1999]] година. Гимназија учел во [[Охрид]] и во Скопје. Завршил [[Филолошки факултет]] во Скопје. [[Доктор]] по филозофски науки. Работел во весниците „Млад борец“ и „Нова Македонија“, бил уредник во издавачката куќа „Кочо Рацин“ и директор на драмата[[драма]]та во [[Македонски народен театар|Македонскиот народен театар]] во Скопје. Член на редакцијата на списанието „Современост“. Бил научен советник во [[Институт за национална историја|Институтот за национална историја на Македонија]]. Бил претседател на [[ДПМ]]. Член на ДПМ од 1953 година.
 
== Книжевна продукција ==
'''Автор е на книгите:''' Планините и далечините (раскази, 1953), Витли во поројот (раскази, 1956), И ѕвездите паѓаат сами (роман, 1957), Белата долина (роман, 1962), Буни (триптих: повест, роман, драма, 1980), Распаќа (раскази, 1985), Архимандрит Анатолиј Зографски (монографија, 1988), Или смрт, тетралогија: Глужд, Јас Георги Николов Делчев, Полноќна чета, Кобно место (1989), Жедна месечина (роман, 1997), Апостол војводата (монодрама, 1998).
 
* ''Планините и далечините'' (раскази, 1953)
* ''Витли во поројот'' (раскази, 1956)
* ''И ѕвездите паѓаат сами'' (роман, 1957)
* ''Белата долина'' (роман, 1962)
* ''Буни'' (триптих: повест, роман, драма, 1980)
* ''Распаќа'' (раскази, 1985)
* ''Архимандрит Анатолиј Зографски'' (монографија, 1988)
* ''Или смрт'', [[тетралогија]]: Глужд, Јас Георги Николов Делчев, Полноќна чета, Кобно место (1989), Жедна месечина (роман, 1997), Апостол војводата (монодрама, 1998)
 
== Награди ==
'''Добитник е на наградите:''' „Кирил Пејчиновиќ“, „Рациново признание“.
 
* „Кирил Пејчиновиќ“
* „Рациново признание“

Прегледник