Разлика помеѓу преработките на „Надморска височина“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
нема опис на уредувањето
с
с
Поимот '''надморска височина''' се однесува на височината измерена над земјата односно алтитуда и односот на просечната височина на [[море]]то.
 
Кога се опишуваат географски објекти, како што се [[планини|планина]], топографски карти, висини кои се означени со [[изохипси|изохипса]], тие се опишуваат преку метричката мерка - [[метар]].
 
Заради нестабилноста на височината на морето, заради [[плима]]та и [[осека]]та, не е возможно апсолутно да се определи височината на сите објекти на [[планета]]та. Затоа се користи некоја поблиска референтна точка чика висина е мерена во подолг временски период и е константна.

Прегледник