Разлика помеѓу преработките на „Асиметрична дигитална претплатничка линија“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
нема опис на уредувањето
с
с
Во последно време мрежните оператори се оддалечуваат од АТМ и се приближуваат кон [[Етернет]]-базиран решенија, каде [[ИЕЕЕ 802.1Q|802.1К]] и/или [[Виртуелен Приватен ЛАН Сервис|ВПЛС]] нуди решенија за мултиплексирање. Главната причина за оваа промена е заштеда на трошоци и можноста за отфрлање на постарата и поскапа АТМ мрежа.
 
Провајдерите на АДСЛ услуги може да нудат статичка или динамичка [[ИП адреса|ИП адресура]]. Статичката адресура се препорачува на луѓе кои сакаат да се поврзат со нивната канцеларија преку [[виртуелна приватна мрежа]], за некои [[интернет]] игри, и за оние кои сакаат да користат АДСЛ за хостирање на мрежен [[Веб серверопслужувач]].
 
== Како работи АДПЛ ==
Додека АДСЛ пристапот користи опсег од 1,1 МХц, АДСЛ2+ користи опсег од 2,2 МХц.
Стапките на подигање и преземање прикажани тука се теоретски максимуми. Исто така треба да се спомне дека бидејќи ДСЛАМ и АДСЛ модемите може да биле имплементирани на база на различни и некомплетнинецелосни стандади, некои производители рекламираат различни брзини.
 
¹ АДСЛ2 и АДСЛ2+ Анекс Л исто така се нарекува РЕ-АДСЛ2 / РЕ-АДСЛ2+, каде РЕ (RE) значи „Reach Extended“. Со овој АДСЛ стандард, моќта на пониските фреквенции која се користи за пренос на податоци се поткренува за да се зголеми опсегот на сигналот на до 7 километри. Иако овој стандард е ратификуван од страна на ИТУ, не сите поддржувачи на локални мрежи (обично стари монополистички компании) дозволуваат овој протокол да се користи на нивната мрежа, зарди тоа што додатната сила кај пониските фреквенции може да предизвика проблеми кај постоечките услуги со интерференција.

Прегледник