Разлика помеѓу преработките на „Српскохрватска граматика“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ситни исправки
(Ситни исправки)
| || локатив|| || ''govoriti o nečemu'' = « да зборува за нешто »
|-
| '''pod(a)'''||акузатив|| со глагол што означува движење ||''padati pod stolicustolu'' = « да падне под столицатамасата »
|-
| || инструментал|| со глагол што не означува движење||''ležati pod stolicomstolom'' = « да лежи под масата »
|-
| '''pred(a)'''|| акузатив|| со глагол што означува движење ||''pozoviti pred kralja'' = « да се доведе пред кралот »

Прегледник