Дела на светите апостоли: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
 
Името на насловот Дела на апостолите не бил оригинален. За прв пати ова име било употребено од страна на [[Иринеј Лионски]] во доцниот [[2 век]]. Некои сугерираат дека насловот бил ''Делата на Исус'' или ''Делата на Светиот Дух'', бидејќи во глава 1:1 се започнува со самиот Исус и продолжува околу она што Исус започнал и какво е неговото учење.
 
Најстариот досега познат примерок на „Делата“ е посведочен фрагментарно на [[папирус]] кој во науката е означен како П45 датиран околу [[250]] година, а пак, најстарата целосно сочувана верзија се наоѓа во т.н. [[Codex Vaticanus]], датиран во околу 320 до 350 година.
 
== Опис ==
 
Во Дела на апостолите најмногу се обрнува вниумание на [[Ширење на христијанството|ширењето на христијанството]], излегување на [[Светиот Дух]] во денот на [[Педесетица]] до пристигнувањето на [[апостол Павле]] во [[Рим]] по околу 30 години, и организирањето на првите ранохристијански црковни општини не само во [[Ерусалим]] и [[Палестина]], туку и пошироко во [[Мала Азија]], [[Македонија]] и [[Хелада]]. Овој период претставува важен дел од [[Историја на христијанството|историјата на христијанството]] главно поради тоа што истото пристигнало во скоро сите делови на тогашниот познат свет.
 
Главниот збор кој се употребува во книгата е сведок, кој збор е споменет повеќе од триесет пати. Еден од најглавните стихови е:

Прегледник