Разлика помеѓу преработките на „Слобода или смрт (весник)“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
website = |
}}
'''Слобода или смрт''' бил хектографиран весник на [[Македонска револуционерна организација|Македонската револуционерна организација]] под редакторство на [[Пејо Јаворов]]. Весникот станал промотор на [[Гоце Делчев]] и неговата концепција за борба во текот на предвиденото востание <ref><small>''Ванчо Ѓорѓиев, Слобода или Смрт, Македонското националноослободително движење во Солунскиот вилает 1893 - 1903 година, Табернакул, Институт за историја - Филозовски факултет, Скопје, 2003''</small></ref>. Тој бил наменет за работниците на Организацијата и македонското население. Нелегално бил растурат во текот на три месеци од страна на организациските курири сред македонските револуционерни средини, агитирајќи дека борбата треба да се води со засилени четнички дејствија и атентати.
 
== Извори ==

Прегледник