Разлика помеѓу преработките на „Систем за излачување“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
Отстрането уредувањето на 62.162.216.139 (разговор), вратено на последната верзија на Ruslik0
с (Отстрането уредувањето на 62.162.216.139 (разговор), вратено на последната верзија на Ruslik0)
Во животинскиот свет се среќаваат неколку видови на органи за екскреција: [[Нефридија|нефридии]], [[Метанефридија|метанефридии]], [[Малпигиево цевче|малпигиеви цевчиња]] и како [[Еволуција|еволутивно]] најусовршени се [[Бубрег|бубрезите]].
 
=== ПЕНИСНефридии ===
Нефридиите (или протонефридиите) се карактеристични екскреторни органи за [[Сплескани црви|сплесканите црви]]. Нефридијата е всушност цевчест орган, кој се состои од два (или повеќе) основни канали, поставени лонгитудинално во телото. Од овие канали се разгрануваат се помали, од кои едни завршуваат во [[Ткиво|ткивата]] со [[ѕвездеста клетка]], додека други преку екскреторна пора комуницираат со надворешната средина. Ѕвездестата клетка содржи [[Цилија|трепки]] со чијашто помош се буткаат екскретите од ткивата во каналниот систем на нефридијата. Потоа тие се пренесуваат до екскреторната пора откаде се елиминираат од организмот.
 
=== Метанефридии ===
39

уредувања

Прегледник