Разлика помеѓу преработките на „Градска компјутерска мрежа“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
с
{{викифицирање}}
Метрополитенската мрежа (MAN)е голема компјутерска мрежа која опфаќа цел град или некој голем комплекс.МAN обично поврзува голем број на локални мрежи (LAN), користејќи високо-капацитетна технологија, како фибер-оптички линкови, и обезбедува врски и услуги кои ги користи широката мрежа (WAN) и интернет.<br />
IEEE 802-2001 ја опишува MAN kako: <ref>IEEE Std 802-2001, IEEE Standard for Local and Metropolitan Area Networks: Overview and Architecture, page 1, section 1.2: "Key Concepts", http://standards.ieee.org/getieee802/download/802-2001.pdf</ref>
 
MAN е оптимизирана за поголема географска област од локалните мрежи, почнувајќи од неколку блока со згради па до цели градови.Добивањето на умерена, до висока податочна рата, кај MAN обично зависи од комуникациските канали. MAN ,може да биде поседувана и управувана од страна на една организација, но обично се користи и од други организации и поединци. МAN исто така може да биде поседувана и управувана и како јавна услуга, која ќе овозможува комуникација и поврзаност на локалните мрежи.
DQDB, е Метрополитенски мрежен стандард за податочна комуникација. Наведен е во IEEE 802.6 стандардот. Користејќи DQDB, мрежата мозеже да биде дури до 20 милји или 30 километри долга, и да работи со брзина од 34 до 155 Mb/s.
Неколку значајни мрежи кои започнале како MAN се MAE-West, MAE-Ist и Sohnet Media Network.
 
== Провери ==
* [http://en.wikipedia.org/wiki/Campus_area_network Campus area network]
* [http://en.wikipedia.org/wiki/Local_area_network Local area network]
* [http://en.wikipedia.org/wiki/Wide_area_network Wide area network]
* [http://en.wikipedia.org/wiki/Backbone_network Backbone network]
* [http://en.wikipedia.org/wiki/Near-me_area_network Near-me area network]
 
== Референци ==
{{Reflist}}
 
 
 
[[Категорија:Метрополиси]]
 
3

уредувања

Прегледник