Сесиско ниво: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 89 бајти ,  пред 11 година
== Сесиски СлојНиво ==
 
Сесискиот СлојНиво (анг. ''Session Layer'') е петтиот слој од седумслојскиот OSI модел на компјутерските мрежи.
Сесискиот слој обезбедува механизам за отворање, затворање и управување со сесијата помеѓу крајниот корисник на апликациските процеси т.е. полупостојан дијалог. Комуникациските сесии се состојат од барања и одговори кои се јавуваат помеѓу апликациите. Сервисите на сесискиот слој најчесто се користени во апликациските средини кои ги користат далечинските процедурални повици ('''RPCs''').
Пример за Сесиски СлојНиво е OSI протоколот познат како X.225 или ISO 8327. Во случај на губење на конекција овој протокол може да се обиде да ја поправи конекцијата. Ако врската не се користи во подолг период, на сесискиот слој може да се затвори и повторно да се отвори. Тој обезбедуваможе полн-дуплексда биде истовремено во две насоки ('''full-duplex''') или полу-дуплекснајизменично во две насоки ('''half-duplex''') и обезбедува синхронизациски поени во тек на разменување на пораки.
Други примери за имплементирање на сесискиот слој е и Инфомативна Зона Протокол (''Zone Information Protocol - ZIP'') и Сесиски Контролен Протокол ('''Session Control Protocol - SCP''').
 
 
* Реставрациски слој
СесискиотСесиското слојНиво на OSI моделот е одговорен за сесиски контролен пункт и закрепнување. Тоа им дозволува на информациите од различни извори да бидат правилно комбинирани и синхронизирани. Апликациски пример се веб конференции, во кои тековите на аудио и видео мора да бидат синхронизирани за да се избегне т.н. усни синхронизирачки проблеми. Етажната контрола осигурува дека лицето прикажано на екранот е актуелен спикер. Друга примена е ТВ програми во живо, каде тековите на аудио и видео треба да бидебидат беспрекорно споени преминати од една до друга за да се избегне тивко емитување или прекумерно поклопување.
 
 
=== Споредба со TCP/IP моделот ===
 
TCP / IP референтен модел не се занимава со детали од OSI моделот на барањето или протокол за транспорт значење и затоа не се сметаат за Сесиски СлојНивоа. Сесија за управување со OSI е во врска со типични транспорт протоколи ('''TCP, SCTP'''), се содржи и во ТранспортенТранспортно СлојНиво или на друг начин се смета во областа на Апликациски слој TCP / IP и слоеви 'се описи на оперативен домет (апликација, домаќин-до-домаќин, мрежа, линк) и не детални прописи на оперативни процедури или податоци за семантика.
9

уредувања

Прегледник