Сесиско ниво: Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 1.480 бајти ,  пред 11 година
[непроверена преработка][непроверена преработка]
== Сесиски Слој ==
 
Сесискиот Слој (анг. ''Session Layer'') е петтиот слој од седумслојскиот OSI модел на компјутерските мрежи.
Сесискиот слој обезбедува механизам за отворање, затворање и управување со сесијата помеѓу крајниот корисник на апликациските процеси т.е. полупостојан дијалог. Комуникациските сесии се состојат од барања и одговори кои се јавуваат помеѓу апликациите. Сервисите на сесискиот слој најчесто се користени во апликациските средини кои ги користат далечинските процедурални повици (RPCs).
Пример за Сесиски Слој е OSI протоколот познат како X.225 или ISO 8327. Во случај на губење на конекција овој протокол може да се обиде да ја поправи конекцијата. Ако врската не се користи во подолг период, на сесискиот слој може да се затвори и повторно да се отвори. Тој обезбедува полн-дуплекс (full-duplex) или полу-дуплекс (half-duplex) и обезбедува синхронизациски поени во тек на разменување на пораки.
Други примери за имплементирање на сесискиот слој е и Инфомативна Зона Протокол (Zone Information Protocol - ZIP) и Сесиски Контролен Протокол (Session Control Protocol - SCP).
 
 
 
{| class="wikitable sortable"
|-
! Содржина
! Текст на наслов
|-
| Сервиси
| Пример
|-
| Протоколи
| Пример
|-
| Споредба
| Пример
|}
 
 
=== Сервиси ===
 
* Автентичност
* Пермисии
* Реставрациски слој
Сесискиот слој на OSI моделот е одговорен за сесиски контролен пункт и закрепнување. Тоа им дозволува на информациите од различни извори да бидат правилно комбинирани и синхронизирани. Апликациски пример се веб конференции, во кои тековите на аудио и видео мора да бидат синхронизирани за да се избегне т.н. усни синхронизирачки проблеми. Етажната контрола осигурува дека лицето прикажано на екранот е актуелен спикер. Друга примена е ТВ програми во живо, каде тековите на аудио и видео треба да биде беспрекорно споени преминати од една до друга за да се избегне тивко емитување или прекумерно поклопување.
 
 
=== Протоколи ===
 
*ADSP, AppleTalk Data Stream Protocol
*ASP, AppleTalk Session Protocol
*H.245, Call Control Protocol for Multimedia Communication
*ISO-SP, OSI Session Layer Protocol (X.225, ISO 8327)
*iSNS, Internet Storage Name Service
*L2F, Layer 2 Forwarding Protocol
*L2TP, Layer 2 Tunneling Protocol
*NetBIOS, Network Basic Input Output System
*PAP, Password Authentication Protocol
*PPTP, Point-to-Point Tunneling Protocol
*RPC, Remote Procedure Call Protocol
*RTCP, Real-time Transport Control Protocol
*SMPP, Short Message Peer-to-Peer
*SCP, Session Control Protocol
*ZIP, Zone Information Protocol
*SDP, Sockets Direct Protocol
 
 
=== Споредба со TCP/IP моделот ===
9

уредувања

Прегледник