Разлика помеѓу преработките на „Комуникациски протокол“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
* Податочни формати за размена на податоци. Во дигиталните порака bitstrings се разменуваат. На bitstrings се поделени во области и секоја област носи релевантни информации за протоколот. Концепциски на bitstring е поделена на два дела наречени заглавје област и податоци област. Вистинската порака е зачувана во областа на податоците, па насловот ги содржи полињата со поголема тежина на протоколот. На пренос се ограничени во големина, бидејќи бројот на грешки во преносот е пропорционална на големината на bitstrings кој се испраќа. Bitstrings повеќе од максималната трансфер единица (MTU) се поделени во парчиња на соодветната големина. Секој дел ја има речиси истата содржини во насловната област, бидејќи само некои полиња се зависни од содржината на податочната површина (особено КПД области, со содржина checksum-кои се пресметува од податочмата содржината).
* Адресни формати за размена на податоци. Адресите се користат за идентификување на испраќачот и примачот за кои се наменети. Адресите се чуваат во заглавието на bitstrings, овозможувајќи и на приемниците да се утврди дали bitstrings се наменети за самите себе и треба да се обработи или (кога не се обработени) треба да бидат отфрлени. А врската помеѓу испраќачот и примачот може да се идентификува со користење на адреса пар (адреса на испраќачот, адреса на примачот). Обично некои адресни вредности имаат специјално значење. Сите 1s адреса може да се преземат за да се подразбираат сите места на мрежата, па испраќање на оваа адреса ќе резултира со емитување на локалната мрежа. Исто така, на сите '0s адреса може да се преземат за да се подразбира испраќање на самата станица(како синоним за вистинската адреса). Станици имаат единствени адреси во локалната мрежа, па обично адресата е концептуално поделена во два дела: мрежна адреса и на адреса станица. Мрежна адреса уникатно идентификува во мрежата на меѓумрежова (мрежа на мрежи). Правилата за опишување на значењето на адресна вредност колективно се наречени адресни шеми.
* Адреса за мапирање. Понекогаш протоколот треба да се обраќа на сајтот на една шема и на адресите на друга шема. На пример да се преведе една логичка IP адреса утврдена со примена на хардвер адреса. Ова е познато како мапирање на адреса. Мапирањето е имплицирано во хиерархиски адресни шеми каде што само дел од адресата се користи за адреса на сајтот. Другите случаи на мапирање треба да бидат опишани со користење на табели.
 
* Рутирање. Кога системите не се директно поврзани, посреднички системи по должината на рутата на наменет приемник треба да очекуваме пораки (наместо ги отфрлајќи нив) во име на испраќачот. Утврдување на трасата на пораката треба да се нарекува рутирање. На Интернет, мрежите се поврзани со рутери (gateways). Овој начин на поврзување на мрежи е наречен internetworking. За да се утврди следната рутер на патот до целта, сите системи консултираат Локално зачуваните маси кои се состојат од (дестинација на мрежна адреса, адреса за испорака) - записи и специјален влез кој се состои од (а 'фати-сите "адреса, стандардна рутер адреса). На која адреса е или адресата на рутерот која се претпоставува дека е се поблиску до целта и хардвер интерфејс кој се користи за да се достигне тоа, или адресата на хардверски интерфејс на систем директно поврзување на мрежа. Стандардно се користи рутер, кога нема друг влез планираната дестинација на мрежата.
 
== Наводи ==
10

уредувања

Прегледник