Разлика помеѓу преработките на „Прв вселенски собор“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
нема опис на уредувањето
с
{{Infobox Ecumenical council
| council_name = First Council of Nicaea
| council_date = 325 AD
| accepted_by = [[Roman Catholics]], [[Old Catholics]], [[Eastern Orthodox]], [[Anglicans]], [[Oriental Orthodox]], [[Assyrian Church of the East]], [[Lutherans]], [[Calvinists]]
| previous = None ([[Council of Jerusalem]] is not generally considered to be ecumenical)
| next = [[First Council of Constantinople]]
| convoked_by = [[Emperor Constantine I]]
| presided_by = St. [[Alexander of Alexandria]] (and also [[Constantine I|Emperor Constantine]])<ref>[http://www.britannica.com/EBchecked/topic/413817/Council-of-Nicaea Britannica.com - Council of Nicea]</ref>
| attendance = 250–318 (only five from Western Church)
| topics = [[Arianism]], celebration of Passover ([[Easter]]), [[Meletius of Lycopolis|Miletian]] schism, validity of [[baptism]] by heretics, lapsed Christians
| documents = [[Nicene Creed#The original Nicene Creed of 325|Original Nicene Creed]] and about 20 decrees
}}
'''Првиот Вселенски собор''' бил одржан во [[Никеја]], [[Битинија]] (во денешна [[Турција]]) во 325 година и истиот бил свикан од страна на римскиот император [[Константин I]]. Од него произлегла првата унифицирана и општоприфатена [[христијанска доктирна]]. Со создавањето на [[Никејски Симбол на вера]], преседан бил создаден според кој за прв пат во историјата на црквата бил даден модел преку кој во иднина требало да бидат создавани догми и канонски доктрини<ref>{{ws|"[[s:Catholic Encyclopedia (1913)/The First Council of Nicaea|First Council of Nicea]]" in the 1913 ''Catholic Encyclopedia''}}</ref><ref>{{cite web|url= http://www.1911encyclopedia.org/Council_of_Nicaea|title= Council of Nicaea in the 1911 Encyclopædia Britannica|work=www.1911encyclopeida.org|accessdate=march 14, 2010}}</ref>.
 

Прегледник