Бабуна (река): Разлика помеѓу преработките

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 84 бајти ,  пред 11 година
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
}}
 
'''Реката Бабуна''' е река во [[Македонија]], десна притока на [[Вардар]]. Таа извира под врвот [[Солунска Глава]] на планината [[Јакупица]]. Има должина од 65 километри. Има живописна клисуреста челенка, делумно клисуресто речно корито, мали водопади во нејзиниот горен тек. Се храни со вода од поголем број на притоки.<ref>''Миловој Гашевски, Основни хидрографски особености на главните притоки на Вардар во СР Македонија, „Географски разгледи“, кн. 17, Скопје, 1979''</ref>. Протекува помеѓу планинскиот масив [[Јакупица|Мокра]] од левата и планината [[Бабуна (планина)|Бабуна]] од десната страна. Во долниот тек реката минува низ клисурата [[Пешти]], каде што речните вирови се доста посетени од капачи преку летниот период.
 
 
'''Реката Бабуна''' извира под врвот [[Солунска Глава]] на планината [[Јакупица]]. Има должина од 65 километри. Има живописна клисуреста челенка, делумно клисуресто речно корито, мали водопади во нејзиниот горен тек. Се храни со вода од поголем број на притоки.<ref>''Миловој Гашевски, Основни хидрографски особености на главните притоки на Вардар во СР Македонија, „Географски разгледи“, кн. 17, Скопје, 1979''</ref>. Протекува помеѓу планинскиот масив [[Јакупица|Мокра]] од левата и планината [[Бабуна (планина)|Бабуна]] од десната страна. Во долниот тек реката минува низ клисурата [[Пешти]], каде што речните вирови се доста посетени од капачи преку летниот период.
 
 

Прегледник