Прејди на содржината

Месна мрежа: Разлика помеѓу преработките

Додадени 209 бајти ,  пред 11 година
нема опис на уредувањето
[непроверена преработка][непроверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
<p><h5><i>Оваа страна се уредува како проект по предметот Компјутерски мрежи при ПМФ Скопје</i>
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
<br>
'''L'''ocal '''A'''rea '''N'''etwork
<i>Однапред благодарам на разбирањето</i></h5></p>
'''Локална мрежа'''
<br>
<h2>'''Локална мрежа'''</h2>
 
Компјутерите поврзани мегусебно во мрежа преку свич (разделник) оформуваат '''локална мрежа''' односно LAN. Во таа локална мрежа сите компјутери кои се поврзани можат да разменуваат податоци го големи брзини како 100 мега бити во секунда па се до 1 гига бити во секунда.
 
<p>LAN доаѓа од зборовите '''L'''ocal '''A'''rea '''N'''etwork што означува некаква мрежа на локално, блиско место. Тоа се најчесто повеќе [[компјутер]]и поврзани меѓу себе, меѓу кои има огромна брзина на префрлување податоци, можност за меѓусебно комуницирање и сл. Овој вид најчесто се користи во мали претпријатија, училишта, дома или пак во некои згради (Влада, министерства и др.).</p>
 
<p>Има повеќе видови на мрежи, а во секои мрежи има опслужувачи и клиенти. Серверот е оној кој е главен одржувач на мрежата, а клиентот е оној кој е ограничен корисник на мрежата. Примери за мрежи:</p><br>
<br>
 
<p>'''Ѕвездеста мрежа:'''
Во оваа мрежа има еден опслужувач (опслужувач), на кој се поврзани сите клиенти (корисници). Сите можат меѓусебно да комуницираат и разменуваат податоци, како во секој вид на мрежи. Овде секој клиент ги користи своите ресурси, а не може да ги користи ресурсите од другите компјутери. Доколку некој компјутер "падне" односно се исклучи од мрежата, истата продолжува да работи и тоа не е никаков проблем за неа.</p>
<br>
<br>
<p>'''Прстенеста мрежа:'''
Во оваа мрежа сите компјутери можат да бидат и опслужувачи и клиенти. Секој компјутер може да ги користи ресурсите на сите други компјутери. Единствена мана на оваа мрежа е што доколку некој компјутер "падне" мрежата престанува со работа сè додека сите компјутери поврзани во неа не функционираат совршено.</p>
<br>
<br>
<p>'''Дрвеста мрежа:'''
Оваа мрежа е уште позната и како магистрална мрежа. Таа се состои од повеќе магистрали (гранки) поврзани меѓусебно, една со друга. На нив се приклучени разни типови на компјутери, опслужувачи и клиенти. Компјутерите опслужувачи ги исполнуваат барањата на другите компјутери.</p>
<br>
 
<p>Брзината на пренос на податоци во мрежите е со ОГРОМНА големина. Таа брзина се движи од 1200 до над 50.000 бита во секунда. Најчесто изнесува од 14.440 до 56.000 бита по секунда.</p>
 
 
{{Никулец од областа на информатиката}}
 
4

уредувања